IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск отказа предложението да стане член на Борда на Twitter

Това го освобождава от задължението да запази дела си от акции на компанията под границата от 14,9%

08:46 | 11.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/JOHN G. MABANGLO</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: EPA/JOHN G. MABANGLO

 

Twitter Inc. съобщи, че Илон Мъск е решил да не се присъединява към борда на директорите, което е зашеметяващ обрат в продължилата цяла седмица сага, която завладя технологичната общност и поднови спекулациите за бъдещето на компанията.

Мъск е провел „много дискусии" с директорите на Twitter, но в крайна сметка предприемачът е отказал предложението им да заеме място в борда, съобщи главният изпълнителен директор Параг Агравал в Twitter. Според главния изпълнителен директор Мъск е информирал Twitter за решението си на 9 април, същия ден, в който е трябвало официално да се присъедини към борда.

„Вярвам, че това е за добро", заяви главният изпълнителен директор на Twitter във вътрешнофирмена бележка, споделена късно в неделя. „Предстоят промени, но нашите цели и приоритети остават непроменени“.

Внезапният обрат разпалва нови спекулации относно намеренията на Мъск за Twitter, след като той разкри, че е придобил дял от малко над 9% - превръщайки се в най-големия индивидуален акционер на гиганта в социалната медия. Ако не се присъедини към борда на директорите, Мъск няма да подлежи на задължение да запази дела си под границата от 14,9%.

Милиардерът, който стои зад Tesla Inc. и SpaceX, заговори и за промените, които би обмислил в платформата на социалната медия. Мъск не губи време, а се обърна към потребителите с призив за бъдещи стъпки - от превръщането на централата на Twitter в Сан Франциско в приют за бездомни и добавянето на бутон за редактиране на туитове до предоставянето на автоматични знаци за верификация на премиум потребителите. Тези открити разсъждения привлякоха в дискусията дори основателя на Amazon.com Inc. и конкурент в космическия бизнес Джеф Безос, наред с други високопоставени личности.

Очакваше се тази седмица Мъск и ръководството на Twitter да проведат среща със служителите, но не е сигурно дали това ще се случи. Представители на Мъск и Twitter отказаха коментар по темата пред Bloomberg.

Туитовете на Мъск завладяха сферата на социалните медии след разкриването на неговия дял. Скоро след това Twitter обяви, че предприемачът ще се присъедини към нейния борд, което предизвика широки дебати. Няколко пазарни наблюдатели написаха в Twitter, че Мъск може да остане извън борда, за да избегне потенциални конфликти на интереси в бъдеще - ако обмисли да увеличи дела си в Twitter или да го придобие изцяло.

Мъск, главен изпълнителен директор на автомобилния производител Tesla, е най-богатият човек в света според индекса на милиардерите на Bloomberg. Той е и един от най-известните потребители в Twitter и редовно предизвиква спорове в платформата.

Милиардерът може да се сблъска с проверки от страна на американските регулаторни органи, тъй като е разкрил огромния си дял дни по-късно, отколкото позволяват разпоредбите, и защото го е разкрил в документи, обикновено запазени за пасивни инвестиции. Влизането в борда на Twitter толкова бързо след разкриването на информацията би могло да усложни този процес.

Мъск вече се опитва да излезе от сделката с надзорния орган SEC от 2018 г., с която бяха въведени контролни механизми, свързани с предишните му туитове за Tesla.

Позовавайки се на вътрешни съобщения на компанията, в четвъртък вестник Washington Post съобщи, че някои служители са изразили през последните дни загриженост в Slack каналите на служителите на Twitter, че Мъск може да нанесе щети на културата на компанията, както и да затрудни хората да си вършат работата.

„Нека се настроим настрана от шума и да останем фокусирани върху работата и това, което изграждаме", каза Агравал в неделната си бележка до служителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още