IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители на Twitter са притеснени от появата на Мъск

Някои от тях са започнали да си търсят нова работа, защото не искат да работят за човек като него

22:40 | 08.04.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Samuel Corum/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Новините, че главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заема място в борда на директорите на Twitter накара някои от служителите в социалната мрежа да се притесняват за бъдещите способности на платформата да модерира съдържание, коментират пред Ройтерс вътрешни представители на организацията.

В рамките на часове след изненадващото разкритие тази седмица, че Мъск, който сам се описва като краен привъжденик на свободата на словото, е придобил достатъчно акции, за да се превърне в най-големия акционер в Twitter, политически консерватори започнаха да заливат социалната мрежа с призиви за завръщането на Доналд Тръмп. Предходният американски президент беше блокиран от платформата и от Facebook след бунта в Капитолия на 6 януари заради опасения, че може да подбужда насилие.

„Сега, когато Илон Мъск е най-големият акционер в Twitter, е време да бъде вдигната политическата цензура. О... и ВЪРНЕТЕ ОБРАТНО ТРЪМП!“, написа републиканката конгресмен Лорън Боубърт.

Въпреки че Twitter тази седмица повтори, че бордът не взема политически решения, четирима служители на компанията, коментират пред Ройтерс, че са загрижени за способността на Мъск да влияе върху политиките на компанията по отношение на злоупотребите и проблемното съдържание.

Според служителите възгледите на Мъск за модерацията могат да отслабят дългогодишните усилия за превръщането на Twitter в добро място и може да позволи процъфтяването на троловете и атаките.

Веднага след като Тръмп беше блокиран във Facebook и Twitter, милиардерът написа в социалната мрежа, че много хора ще бъдат недоволни от американските технологични компании, които действат „де факто като арбитър на свободата на словото“.

Намеренията на Мъск

Мъск не е споделял публично какво иска да прави като нов член на управителния съвет, но в миналото е разкривал намеренията си чрез активността си в Twitter. Седмица преди да обяви, че има над 9% дял в компанията, той пусна анкета до своите 80 млн. последователи, в която ги попита дали уебсайтът споделя принципите на свободното слово, а по-голямата част от потребителите гласуваха с „Не“.

Служители, пожелали да останат анонимни, посочват историята на Мъск в ползването на Twitter, за да атакува критиците си. През 2018 г. предприемачът се забърка в скандал, след като обвини британски водолаз, който помогна за спасяването на децата, заклещени в пещера в Тайланд, че е педофил.

Мъск спечели делото за клевета, заведено от водолаза през 2019 г.

Запитан за коментар, говорител на Twitter повтори изявлението на компанията от вторник, че бордът „играе важна роля на съветник и даващ обратна връзка за цялостната услуга“, но ежедневните операции и решения се взимат от мениджърския екип на Twitter и служителите.

„Twitter се ангажира с безпристрастност при разработването и прилагането на своите политики и правила“, заяви говорителят.

Някои служители, с които Ройтерс е говорила, не са толкова сигурни доколко това важи.

Последна актуализация: 00:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Напушеняка влезе в компанията - и нормалните хора тръгнаха да излизат. Какво да коментираме повече :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
cyclop
преди 2 години
Човек, който често е откровен с твърденията си, и е за свобода на словото (поне по неговите твърдения) - е как да работиш за такъв странен и отвратителен тип. "притесняват за бъдещите способности на платформата да модерира съдържание" миличките, дано не им стане трудно да си пробутват аджендите и да цензурират всичко, което не отговаря на (предимно) извратените и противни посоки, в които направляват общественото мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още