IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в Twitter подкрепиха офертата за поглъщане на Мъск

Бившият ръководител на отдела за сигурност на платформата за социални медии беше разпитан от демократите и републиканците за поверителността на данните

08:30 | 14.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Централата на Twitter в Сан Франциско. Снимка:  EPA/JOHN G. MABANGLO
Централата на Twitter в Сан Франциско. Снимка: EPA/JOHN G. MABANGLO

Акционерите на Twitter Inc. одобриха поглъщането на стойност 44 млрд. долара, от което Илон Мъск се опитва да се откаже, в същия ден, в който информатор заяви по време на изслушване в Капитолия, че компанията за социални медии е подвела регулаторите за пропуски в сигурността.

Акционерите одобриха предложението за поглъщане, като 98,6% от гласовете, подадени на специалното събрание, бяха в полза на сделката, въз основа на предварителното преброяване на гласовете, съобщи компанията след приключването на гласуването във вторник. Инвеститорите бяха готови да одобрят сделката, която е за 54,20 долара на акция, с голяма разлика въз основа на предварителното гласуване, съобщи първо The Wall Street Journal ден по-рано.

Акциите на Twitter поскъпнаха с 0,8% след гласуването във вторник и затвориха на ниво от 41,74 долара за брой. Саудитският принц Ал-Уалид бин Талал, който се съгласи да включи своя дял от близо 5% в сделката преди Мъск да промени мнението си, гласува с акциите си в полза на сделката, твърди запознат с въпроса.

Макар че неговият глас не беше от решаващо значение, тъй като най-големите акционери, сред които и мениджъри на индексни фондове, подкрепиха сделката, вотът на принца заслужава да се отбележи, тъй като Ал-Уалид бин Талал е в съюз с Мъск като един от 19-те инвеститори, които се съгласиха да му помогнат да финансира сделката. Според запознати Мъск не е гласувал за своите акции.

А също във вторник милиардерът заяви в Twitter, че туитовете му са били потискани, без да предостави доказателства. Twitter не отговори веднага на искането за коментар на твърдението на Мъск.

Междувременно бившият изпълнителен директор по сигурността на Twitter Питър Затко, който беше уволнен от компанията през януари, заяви пред Сенатската комисия по правосъдие във вторник, че „стимулите на ръководителите на Twitter са ги накарали да дадат приоритет на печалбите пред сигурността". Twitter отвърна на обвиненията му и заяви, че той е направил подвеждащи изявления. 

„Несигурното боравене на Twitter с данните на нейните потребители и нейната неспособност или нежелание да представи ясно проблемите пред своя борд на директорите и регулаторите са създали реален риск за десетки милиони американци, за американския демократичен процес и националната сигурност на Америка“, коментира Затко по време на изслушването.

Той също така твърди, че ръководството на компанията „многократно е прикривало провалите в сигурността, подвеждайки регулаторите и лъжейки потребителите и инвеститорите“.

През последните години демократите и републиканците изразяваха загриженост за компаниите за социални медии относно начина, по който използват и защитават данните на клиентите. „Twitter е изключително мощна платформа, която не може да си позволи пропуски в сигурността", заяви при откриването на изслушването сенаторът Дик Дърбин, председател на Комисията по правосъдие и демократ от Илинойс, цитиран от Тhe WallSteet Journal.

„Разкритията на информатора очертават много тревожна картина на компания, която се е фокусирала единствено върху печалбите за сметка на всичко, включително за сметка на безопасността и сигурността на своите потребители", заяви сенаторът Чък Грасли от Айова и водещ републиканец в комисията. Грасли заяви, че главният изпълнителен директор на Twitter Параг Агравал е отказал да отговаря на въпроси по време на изслушването, позовавайки се на продължаващия съдебен спор относно предложението на Мъск за придобиване на компанията. 

С решение късно във вторник съдията, който наблюдава делото, отхвърли искането на Twitter за включването на имейли, изпратени от Мъск чрез адреси на две компании, които той ръководи: Tesla Inc. и Space Exploration Technologies Corp., или SpaceX. Съдията Кейтлийн Маккормик заяви, че Мъск е имал разумно очакване за неприкосновеност на личния живот, когато е водел кореспонденция за сделката. 

Решението на Маккормик разрешава въпросите, повдигнати по време на общо изслушване миналата седмица. Ден след устни изказвания по няколко висящи молби съдията постанови, че Мъск може да измени жалбата си, за да включи претенциите на информатора. Тя също така отхвърли искането на милиардера за отлагане на съдебния процес, заяви, че Twitter трябва да представи вътрешни съобщения в Slack от още две страни, и удовлетвори искането на Twitter за текстови съобщения между Мъск и ръководителя на семейния му офис.

Ако съдията накара Мъск да осъществи сделката, той може да се окаже задължен за над 33 млрд. долара дялово финансиране. През август шефът на Tesla продаде акции на производителя на електромобили на стойност около 7 млрд. долара, показват регулаторните данни. Анализатори предполагат, че го е направил в случай, че бъде принуден да купи Twitter. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още