IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Twitter са готови да одобрят сделката на Мъск

Първите преброявания сочат, че придобиването ще бъде одобрено с голяма разлика

10:25 | 13.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Акционерите на Twitter Inc. са готови да одобрят поглъщането на стойност 44 млрд. долара, от което Илон Мъск се опитва да излезе, което поставя съдбата на сделката в ръцете на съдия от Делауеър, тъй като компанията за социални медии се опитва да принуди милиардера да осъществи сделката в съда.

Според източници на The Wall Street Journal първите гласувания показват, че инвеститорите одобряват сделката с голяма разлика, въпреки че винаги има вероятност резултатите да се променят, тъй като акционерите могат да променят гласовете си на събраниеto, насрочено за вторник в 13:00 ч. местно време. 

Мъск, най-големият акционер на компанията с дял от около 10%, не беше гласувал по един или друг начин до понеделник следобед и е малко вероятно да го направи, като се има предвид, че той твърди, че Twitter е нарушил споразумението за сливане, казват някои от запознатите. Споразумението изисква Мъск да гласува с акциите си в полза на сделката, въпреки че неговата подкрепа не е от решаващо значение, ако достатъчно други инвеститори я подкрепят.

Други големи акционери на Twitter, включително мениджъри на индексни фондове, които заедно контролират около 20% от акциите на Twitter, са готови да подкрепят сделката. 

През април Мъск се съгласи да плати 54,20 долара на акция за Twitter. Книжата на компанията за социални медии се търгуват доста под тази стойност, откакто през май той написа в Twitter, че сделката е „спряна", което беше прелюдия към по-късния му ход да се откаже от нея. Това означава, че много от акционерите ще спечелят много, ако сделката бъде сключена при първоначалните ѝ условия. Акциите затвориха в понеделник на ниво от 41,41 долара за брой.

Анализаторите очакват акциите на Twitter да се сринат значително, ако Мъск намери начин да се откаже от сделката, без да плати голяма неустойка.

През юли Мъск представи план за отказ от сделката заради твърденията, че Twitter е представил невярна информация за броя на спам акаунтите в платформата си. След това Twitter го даде на съд, за да изпълни споразумението, твърдейки, че Мъск е променил мнението си, тъй като пазарът се е влошил, и все още е задължен да завърши сделката. Двете страни ще се изправят пред съда на Делауеър от 17 октомври.

Въпреки че досега правните експерти са склонни да смятат, че аргументите на Twitter са по-силни, остават множество важни въпроси. Сред тях са дали неотдавнашна жалба от информатор за Twitter може да подкрепи позицията на Мъск и дали съдията ще принуди неохотен купувач да осъществи такава голяма сделка, особено за компания със значението на Twitter. Така нареченото средство за правна защита за специфично изпълнение, което Twitter търси чрез съдебния иск, не е било тествано в такъв мащаб.

Бившият ръководител на отдела за сигурност на Twitter Питър Затко подаде жалба срещу компанията през юли, в която твърди, че тя не е успяла да защити чувствителни потребителски данни и е излъгала за проблемите си със сигурността. Twitter заяви, че жалбата му „е пълна с несъответствия и неточности и в нея липсва важен контекст“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още