IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Дорси ще бъде разпитан днес по делото на Twitter и Мъск 

Съоснователят на социалната медия е близък приятел на милиардера и поддръжник на влизането му в компанията 

09:04 | 20.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Дорси се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Twitter, за да се съсредоточи върху Block Inc., неговата компания за обработка на плащания. Снимка: Bloomberg LP
Дорси се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Twitter, за да се съсредоточи върху Block Inc., неговата компания за обработка на плащания. Снимка: Bloomberg LP

Джак Дорси, съосновател на Twitter Inc., ще бъде разпитан под клетва във вторник в рамките на съдебното дело на компанията за социални медии срещу дългогодишния му приятел Илон Мъск, става ясно от съдебни документи, цитирани от Bloomberg. 

Дорси, който през миналата година се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Twitter, беше енергичен поддръжник на предложението на Мъск за закупуване на компанията на стойност 44 млрд. долара, която Twitter предявява за принудително изпълнение. Въпреки че Дорси беше призован от Мъск пред съда още през миналия месец, той ще бъде разпитан от адвокатите на двете страни чрез Zoom във вторник сутринта.

Мъск се оттегли от сделката си през юли, обвинявайки компанията, че не спазва договора, като не предоставя информация за оценките на разпространението на ботовете в платформата на социалната медия. Оттогава десетки хора, банки и фондове са получили призовки за съдебната битка, която се води в Делауеър. Стремежът да се събере информация и да се разпитат важни фигури в сделката предхожда ускорения график на съдебния процес, който трябва да започне на 17 октомври и да продължи пет дни.

Решението на Мъск да призове Дорси, който два пъти е бил главен изпълнителен директор, е интересно предвид историята на двамата. Двамата мениджъри, които са големи поддръжници на биткойн, са в приятелски отношения от години. Дорси е хвалил често Мъск, описвайки го като любим влиятелен човек в Twitter, и го е канил в централата на концерна, за да обсъждат идеи за продукти.

В интервю за Rolling Stone в началото на 2019 г. Дорси заяви, че „обича" Мъск и това, което той се опитва да направи с Tesla Inc. и SpaceX. В началото на 2020 г. Мъск дори се появи на изнесено заседание на цялата Twitter, за да разговаря със служителите чрез видеоразговор - по време на което се оплака от проблема с ботовете в мрежата.

Неотдавна двамата се застъпиха за по-голяма прозрачност на решенията за модериране на съдържанието и софтуера на Twitter. След като Мъск стана най-големият акционер в Twitter в края на март, Дорси беше първият човек в компанията, на когото той се е обадил, показва регулаторна документация. Дорси, който по това време все още беше директор на Twitter, по-късно насърчи Мъск да се присъедини към борда на директорите и се изказа ласкаво за него, след като бордът се съгласи да продаде компанията на милиардера.

По-рано този месец главният изпълнителен директор на Tesla обвини Twitter, че крие имената на служителите, които отговарят специално за оценката на дела на спама и спам акаунтите. Мъск твърди, че компанията не е успяла да докаже, че те съставляват по-малко от 5% от активните ѝ потребители, както тя бе заявила в регулаторните документи. Дорси (вляво) и Мъск са близки приятели от дълго време. Колаж: Bloomberg LP Дорси (вляво) и Мъск са близки приятели от дълго време. Колаж: Bloomberg LP

Twitter твърди, че всичко това е претекст, за да оправдае отказа на Мъск от сделката.

Дорси и Мъск имат своите различия. Под ръководството на Дорси Twitter забрани за постоянно акаунта на бившия президент Доналд Тръмп след бунта в Капитолия, въпреки че Дорси делегира повечето от решенията за модериране на своя юридически заместник и по-късно публично постави под въпрос забраната. Мъск заяви, че се противопоставя на „постоянните забрани" и би върнал Тръмп, ако купи Twitter, въпреки че не е формулирал цялостна философия за политиката за съдържанието.

Дорси се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Twitter, за да се съсредоточи върху Block Inc., неговата компания за обработка на плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още