IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск е искал забавяне на сделката за Twitter заради военния риск

Няма да има смисъл да купуваме Twitter, ако се насочваме към Трета световна война, е писал милиардерът до свой банкер

09:07 | 07.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Адвокатите на Twitter Inc. използват текстовите съобщения на Илон Мъск, за да убедят съдия от Делауеър, че милиардерът иска да се откаже от сделката за придобиване на компанията на стойност 44 млрд. долара по-скоро поради разкаяние на купувача, отколкото поради загриженост за спама или бот акаунтите в социалната мрежа.

Бил Савит, адвокат на Twitter, е представил текстово съобщение между Мъск и един от неговите банкери като доказателство по време на изслушването в съда във вторник, предава Bloomberg. В съобщението от 8 май Мъск моли банкера си да забави процеса на сделката, докато на следващия ден руският президент Владимир Путин не произнесе реч, по време на която Путин защити решението си да нахлуе в Украйна.

„Няма да има смисъл да купуваме Twitter, ако се насочваме към Трета световна война", пише Мъск. Две седмици по-рано той вече се беше съгласил да купи компанията за 44 млрд. долара.

Адвокатът на Twitter Inc. заяви, че информаторът, който твърди, че компанията не реагира адекватно на спам и бот акаунти, никога не е изразявал тези опасения, докогато е работил в платформата за социални медии. 


Нито един от въпросите на бившия ръководител на отдела за сигурност Питър Затко „не е имал нищо общо със спама", докато той не е подал документите си, каза Брадли Уилсън пред съдията Кейтлийн Сейнт Джей Маккормик по време на изслушване във вторник. Тогава Затко „започна да папагалства" обвиненията на Мъск срещу компанията, каза Уилсън, наричайки това „много, много странно". 

Адвокатите на милиардера смятат обвиненията на Затко, че Twitter не се справя добре със спама, за още едно нарушение на споразумението за изкупуване. Бившият мениджър заяви, че служителите на Twitter са пренебрегнали притесненията му относно броя на акаунтите ботове в клиентската база на платформата и са подвели инвеститорите за проблема.

За първи път във вторник адвокатите на Twitter оспориха конкретно твърденията на Затко, че е повдигал такива въпроси, докато е работил в компанията. Те отбелязаха, че разглеждането на проблема с ботовете не е било част от неговото „портфолио", докато е управлявал въпросите на компютърната сигурност.

Акциите на Twitter затвориха на цена от 38,65 долара в Ню Йорк във вторник. Договорената от Мъск цена е 54,20 долара на акция. 

Изслушването във вторник пред съдията в Делауеър се фокусира върху искането на Мъск за отлагане на съдебния процес, който сега е насрочен за 17 октомври, след твърденията на информатор, че Twitter е подвел инвеститорите относно спам и акаунти на ботове - твърдение, което е в центъра на усилията на Мъск да се откаже от споразумението. Очаква се съдията да вземе решение по този въпрос по-късно тази седмица.

Базираната в Сан Франциско социална мрежа се опитва да принуди Мъск да довърши предложеното от него изкупуване, след като той се оттегли от сделката, твърдейки, че Twitter не го е запознала с качеството на акаунтите и публикациите в услугата си. Twitter твърди, че причината Мъск да се откаже от поглъщането на компанията за социални мрежи се дължи на по-широкия спад на пазара, свързан отчасти с войната на Путин в Украйна.

Междувременно Мъск твърди, че фалшивите потребители и спам акаунтите съставляват много по-голяма част от дневната активна потребителска база на Twitter, отколкото компанията допуска, което му давало основание да отмени планираното придобиване.

Компанията твърди, че ботовете са по-малко от 5% от акаунтите в мрежата. Мъск обаче твърди, че до една трета от потребителите на Twitter може да попадат в категорията. Адвокатите му се оплакват, че Twitter пази ключови доказателства с надеждата да отслаби мотивите им.

Макар че ботовете в Twitter могат да дразнят потребителите, като им пробутват спам публикации, те могат да бъдат и информативни, като например ботове, които автоматично съобщават за земетресения.

Настоящата дата на съдебния процес през октомври не е „постижима", заяви адвокатът на Мъск Андрю Росман пред съдията, като заяви, че е имало необосновани забавяния в обмена на информация. Той упрекна служителите на Twitter, че отлагат досъдебните показания и протакат предаването на документи от настоящи и бивши служители, които са обработвали акаунти на ботове.

„Не сме в готовност за процеса през октомври и това не е защото не работим", каза той. Уилсън, адвокатът на Twitter, отговори, че компанията вече е предала вътрешните имейли на Затко, датиращи от 2021 г., и "Twitter няма какво да крие".

Алекс Спиро, друг от адвокатите на милиардера, заяви, че искането на Мъск за отлагане на процеса е част от усилията за защита на правосъдието в бързо развиващото се дело. „Всичко се свежда до това да се прецени дали бързината да се противопостави на намирането на истината", каза той. „Намирането на истината ще отнеме повече време. Това ще отнеме още няколко седмици“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още