IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За втори път Мъск официално се отказва от сделката за Twitter 

Един от вероятните сценарии е милиардерът да сключи извънсъдебно споразумение и да купи платформата на по-ниска, предоговорена цена

08:56 | 31.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty Images News
Снимка: Getty Images News

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск официално се отказва от сделката с Twitter за втори път. В ново официално писмо за прекратяване на договора милиардерът посочва допълнителни факти, които се смятат за основание за отмяна на поглъщането. Твърди се, че е била спомената и думата „измама".  

„Появиха се факти, които дават допълнително и ясно основание за прекратяване на поглъщането“, обявиха адвокатите на Мъск във вторник, цитирани от Ройтерс. Тези факти са били известни на Twitter още преди първата отмяна на поглъщането на стойност 44 млрд. долара, но не са били оповестени публично, твърдят те. 

Във вторник акциите на услугата за кратки съобщения се обезцениха с почти два процента до 39,30 щатски долара. Първоначално Мъск предложи 54,20 долара за ценна книга. 

Изпратено е допълнително писмо за прекратяване на договора, в случай че първото писмо за прекратяване на договора от 8 юли бъде счетено за невалидно, каза Мъск. А според съдебно дело от понеделник милиардерът е поискал информация от бившия ръководител на отдела за сигурност на Twitter за изчисляването на спам акаунтите.

Бившият ръководител на отдела Питър Затко обвинява Twitter, че тя невярно твърди, че има стабилен план за сигурност и че дава приоритет на растежа на потребителите пред намаляването на спама.

През април Мъск обяви, че възнамерява да придобие Twitter за около 44 млрд. долара, но след това отмени сделката през юли, като се позова на неверни твърдения за броя на фалшивите акаунти в платформата. Освен това не пожела да плати предварително договорената неустойка при провал на сделката в размер на 1 млрд. долара.

Американската социална медия за кратки публикации съди Мъск и иска да наложи завършване на придобиването на договорената цена. Съдебният процес е насрочен за 17 октомври в американския щат Делауеър. Въпреки това във вторник Мъск поиска от съда да даде възможност на двете страни да изложат доводите си до 10 ноември, след което да се проведе конференция за обсъждане на доказателствата, които ще бъдат представени. Twitter обвинява Мъск, че саботира сделката, тъй като тя вече не отговаряла на неговите интереси.

Според анализатора на Wedbush Дан Айвс изявленията на информатора правят случая с Twitter „по-сложен". Сега всички погледи са насочени към делото в Делауеър, пише той във вторник. Двата юридически екипа се подготвят за „безпрецедентна битка за сделката за 44 милиарда долара с Twitter". Показанията на Затко може да дадат на Мъск „така необходимата малка победа в процеса".

Юридическият екип на Мъск е призовал Затко да даде показания в съда в Делауеър на 9 септември. „Важно е да се отбележи, че Затко твърди, че Twitter не разполага с точна информация за броя на спам акаунтите и фалшивите ботове в платформата си. Това ще бъде от основно значение за екипа на милиардера", казва анализаторът Айвс. Той добавя, че моментът на изказването и появата на Затко играе в полза на Мъск.

Съществуват редица възможни изходи от делото, включително например извънсъдебно споразумение, изплащане на неустойката за разваляне на договора в размер на 1 млрд. долара, която да бъде платена от Мъск, принудителна сделка и различни други изходи, каза Айвс. „Засега акциите на Twitter продължават да се търгуват с шансове за сделка, тъй като дългата и грозна правна битка се води в съдилищата на Делауеър“. 

Един от вероятните сценарии е Мъск да сключи извънсъдебно споразумение с Twitter и да купи платформата на по-ниска, предоговорена цена за около 50 долара за акция, смята анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още