IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върховният съд на САЩ поставя под въпрос защитата на социалните мрежи

От години регулацията в страната опазва платформите и те не носят отговорност за публикуваното от потребителите съдържание

18:48 | 03.10.22 г.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Върховният съд на Съединените щати реши да разгледа оспорването на федералните защити на интернет компаниите и социалните мрежи, освобождаващи ги от отговорност за публикуваното от потребителите съдържание. Това се случва в рамките на съдебен казус, свързан с американска студентка, смъртоносно простреляна през 2015 г. при атаките в Париж, предава Ройтерс.

Съдиите приеха обжалването на родителите и други роднини на 23-годишната Нохеми Гонзалес от Калифорния, която учеше в Париж. То е свързано с решението на по-ниска инстанция, което оправда YouTube за неправомерни действия по дело за парично обезщетение, което семейството заведе съгласно антитерористичния закон на САЩ. Google и YouTube са част от компаниите на Alphabet.

Делото срещу Google я обвинява в съществена подкрепа на тероризма, което е в нарушение на Закона за борба с тероризма. В делото се твърди, че чрез компютърни алгоритми YouTube е препоръчал на определени потребители видеоклипове на групировката „Ислямска държава“, която пое отговорност за атаките във френската столица.

През 2021 г. базираният в Сан Франциско Девети окръжен апелативен съд на САЩ отхвърли делото с решение, основаващо се до голяма степен на друго правило, известно като Раздел 230 от Закона за благоприличие в комуникациите от 1996 г.

Раздел 230, приет преди възхода на днешните гиганти в социалните мрежи, защитава „интерактивните компютърни услуги“, като гарантира, че те не могат да бъдат третирани като „издател или говорител“ на информация, предоставена от други потребители.

В делото се твърди, че компаниите не бива да имат такъв имунитет, когато платформите им препоръчват определено съдържание чрез алгоритми, които идентифицират и показват съдържание, което е най-вероятно да заинтересува потребителите, въз основа на това как хората използват услугата.

Раздел 230 предизвика критики от целия политически спектър. Демократите го обвиниха, че дава на социалните мрежи вратичка за разпространение на реч на омразата и на дезинформация. Републиканците го обрисуваха като инструмент за цензуриране на десните гласове, особено след като Twitter и други платформи забраниха на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп да публикува, тъй като тълпа негови поддръжници атакува Капитолия в рамките на смъртоносен бунт на 6 януари 2021 г. Като държавен глава Тръмп поиска отмяната на правилото, но не постигна успех.

Гонзалес беше сред общо 130-те души, убити в Париж по време на атаките от 2015 г., които включваха самоубийствени бомбени атентати и масови стрелби. Тя е била в бистро, наречено La Belle Equipe, когато екстремистите са стреляли по вечерящите в заведението.

Ищците казват, че алгоритъмът на YouTube е помогнал на „Ислямска държава“ да разпространи своето посланиеq като е препоръчала на потребителите видеа на групата, включително такива, целящи набирането на джихадистки бойци. Освен това ищците твърдят, че „помощта“ на платформата е била причина за атаките от 2015 г.

Семейството на Гонзалес обжалва решението пред Върховния съд, отбелязвайки, че макар алгоритмите да могат да предлагат приятни видеоклипове с танци на някои, „други препоръки предполагат потребителите да гледат материали, подбуждащи към опасно, престъпно или саморазрушително поведение“.

Семейството допълва, че премахването на защитите по Раздел 230 ще накара уебсайтовете да спрат да препоръчват вредни материали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още