IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск привлича директори от другите си компании, за да се справи с Twitter

В социалната мрежа в момента работят кадри от Tesla, SpaceX и The Boring Company, разкрива CNBC

16:53 | 09.12.22 г.
Снимка: Samuel Corum/Bloomberg
Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Илон Мъск придоби Twitter за 44 млрд. долара и се самоназначи за главен изпълнителен директор на компанията в края на октомври. Оттогава той привлича високопоставени ръководители от другите си бизнеси, включително SpaceX, Tesla и The Boring Company, за да помагат в социалната мрежа. Това показват вътрешни документи, получени от CNBC, както и разговори на медията със служители на Twitter.

Освен това Мъск е позволил на партньори от инвестиционни фирми, които са съдействали за сделката за Twitter, да имат достъп до работата в компанията. Не е ясно по колко часа е работил всеки от тези хора в Twitter, нито каква част от работата им може да бъде свършена от дистанция в сравнение с тази в централата на социалната мрежа в Сан Франциско или в другите ѝ офиси.

Акционерите остават загрижени как финансовите ангажименти на Мъск, графикът му, поделен между всичките му компании, и спорните му решения в Twitter могат да повлияят на автомобилния производител. Цената на акциите на Tesla е спаднала с около 25%, откакто Мъск придоби Twitter на 27 октомври.

Вътрешни записи, получени от CNBC, подсказват, че повече от 50 служители на Tesla, предимно софтуерни инженери, занимаващи се с Autopilot, са били упълномощени да работят в Twitter веднага след като Мъск е поел управлението, а към началото на декември те все още са имали право да работят за социалната мрежа.

Сред тези хора попадат: Силвио Бругада, директор по софтуерното инженерство, Раджасекар Йеганатан, директор инфраструктурно инженерство и информационна сигурност, Майкъл Оутланд, старши мениджър DevOps, и главният информационен директор Нагеш Салди.

През ноември в съда в Делауеър прокурорите отправиха питания към Мъск относно ползването на таланти от Tesla в Twitter. Делото и съдебният процес трябва да установят дали бордът на Tesla е спазил закона, когато е предоставил на Мъск огромна заплата като главен изпълнителен директор през 2018 г.

„Някой подсказа ли ви, че като публична компания, може би не е добра идея да използвате ресурсите ѝ за вашата частна компания?“, попитаха тогава те.

В показанията си Мъск характеризира работата на служителите на Tesla за него в Twitter като „нещо доброволно“. По думите му това е било „просто нещо извън работно време“, което е краткосрочно.

„Наистина не смятах, че това е ползване на активи на Tesla, тъй като бях поискал включването им само на доброволна основа и не посочих никакъв конкретен брой хора. Не знам каква беше бройката, но мисля, че бяха около 50. Но това е малък брой. В компанията има 120 хил. души, така че да е ясно, че това е минимално“, коментира той.

Служител на Tesla коментира пред CNBC, че повечето хора в компанията за електромобили ще бъдат почетени, ако бъдат помолени да работят допълнителни часове в други компании на Мъск. Въпреки това те казват, че повечето биха почувствали, че е невъзможно да откажат директно искане от Мъск, без по-късно да се сблъскат с лоши погледи за по-слабо представяне. Източникът е пожелал да остане анонимен.

В допълнение към служителите на Tesla, Мъск също така е привлякъл в Twitter ръководители и служители от SpaceX, компанията за ракетни и сателитни интернет услуги, която основа през 2002 г.  Основните приходи на SpaceX идват от договори с НАСА и Военновъздушните сили на САЩ.

Над дузина служители на компанията са оторизирани да работят за Twitter към началото на декември, в това число вицепрезидентът по човешки ресурси Брайън Бьелди, главният финансов директор и ръководител стратегически придобивания Брет Йонсен и директорът по информационните технологии Джошуа Урсенбах.

Поне трима висши мениджъри от The Boring Company също са насочени към Twitter към началото на този месец. Това са президентът Стив Дейвис, директорът на електрическото и софтуерното инженерство Рикардо Биасини и оперативният директор Джен Балаядия.

Освен служители от другите си компании, Мъск е привлякъл и част от дългогодишните си приятели и инвеститори, които имат дял в „Twitter 2.0” под неговото ръководство. Част от тях са инвеститорът Джейсън Калаканис, основателят на DFJ Growth Ранди Глейн, генералният партньор в Andreessen Horowitz Срирам Кришнан и съоснователят и партньор в Craft Ventures Дейвид Сакс.

Има и петима души от Valor Equity Partners, включително основателят ѝ Антонио Грасиас и бившият главен директор, отговарящ за служителите в Tesla и SpaceX, Сам Телър, който сега е венчър партньор във Valor.

Говорителите на Twitter и другите компании на Мъск не са отговорили веднага на запитването за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още