IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съкратени служители на Twitter не могат да предявяват колективни искове срещу компанията

Компанията все пак не е уведомила адекватно работниците за плановете си за съкращения

10:09 | 16.01.23 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Социалната мрежа Twitter си е осигурила решение, което ù позволява да принуди няколко съкратени служители, съдещи я заради отстраняването им, да предявят исковете си индивидуално, а не чрез колективен иск, предава Ройтерс.

Американският окръжен съдия Джеймс Донато в петък постанови, че петима бивши служители на Twitter, завели колективен иск срещу компанията, че след придобиването ù от Илон Мъск не ги е уведомила адекватно, преди да ги уволни, трябва да преследват исковете си в частен арбитраж.

Донато удовлетвори искането на Twitter да принуди петимата бивши служители да предявят исковете си поотделно, цитирайки споразумения, които са подписали с компанията.

Twitter не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Съдията в Сан Франциско остави за друг ден решението дали целият колективен иск трябва да бъде отхвърлен, въпреки че, както той отбеляза, трима други бивши служители на Twitter, които твърдят, че са се отказали от арбитражното споразумение с компанията, са се присъединили към делото след завеждането му.

Адвокат Шанън Лис-Риърдън, която представлява ищците, днес коментира, че вече е подала 300 искания за арбитраж от името на бивши служители на Twitter и вероятно ще подаде още стотици.

Всички тези работници твърдят, че не са получили пълния пакет обезщетения, обещан от Twitter, преди Мъск да поеме ръководството. Някои също така казват, че са дискриминирани

Миналата година Донато постанови, че Twitter е трябвало да уведоми хилядите служители, които бяха съкратени след придобиването от Мъск, след завеждането на групов иск, обвиняващ компанията, че не е известила адекватно хората, преди да се раздели с тях.

Съдията коментира, че преди да поиска от работниците да подпишат споразумения за прекратяване на трудовия договор, отказвайки се от възможността да съдят компанията, Twitter трябва да им даде „кратко и ясно формулирано известие“.

3700 служители са били съкратени от Twitter в началото на ноември като част от мерките за съкращаване на разходи, а стотици по-късно подадоха молби за напускане.

През декември миналата година Twitter беше обвинена от десетки бивши служители в различни правни нарушения, произтичащи от поглъщането на компанията от Мъск, включително нарочни съкращения на жени и неизплащане на обещаните обезщетения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още