IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители на Google критикуват Пичай за „прибързаното и неуспешно" пускане на Bard

Един от презентаторите на събитието през миналата седмица забрави да донесе телефона, необходим за демонстрацията

08:31 | 13.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Сундар Пичай. Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg
Сундар Пичай. Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg

Служители на Google критикуват ръководството, най-вече главния изпълнителен директор Сундар Пичай, за начина, по който компанията се е справила през миналата седмица с обявяването на своя конкурент на ChatGPT, наречен Bard.

Служителите са се включили в популярния вътрешнофирмен форум Memegen, за да изразят мнението си за обявяването на Bard, като го определиха като „прибързано", „объркано" и „негугълско", става ясно от съобщения и мемета, прегледани от CNBC.

В понеделник Google реши да изпревари събитието на Microsoft на следващия ден и накара Пичай да разкрие публично някои подробности за технологията за чатботове на компанията. Повече подробности за Bard бяха разкрити в сряда на събитие, проведено в Париж.
 

Между тези събития Microsoft, която е ранен инвеститор в създателя на ChatGPT OpenAI, показа как нейната търсачка Bing ще се интегрира с нашумялата чат технология, като покани репортери на демонстрация в централата на компанията в Редмънд, Вашингтон.

По време на събитието на Google в сряда ръководителят на дивизията за търсачката Прабхакар Рагаван сподели накратко няколко слайда с примери за възможностите на Bard. Но участващите в събитието хора очакваха да чуят повече, а някои служители дори не са знаели за събитието. Един от презентаторите забрави да донесе телефона, необходим за демонстрацията. 

 

Междувременно в Twitter започна да се обръща внимание на това, че в рекламата на Bard е представено невярно описание на телескопа, използван за направата на първите снимки на планети извън нашата Слънчева система.

Макар че служителите на Google често ползват Memegen, за да се подиграват с чудатостите и грешките на компанията, публикациите след анонса на Bard са имали по-сериозен тон и дори са се насочили директно към Пичай.

„Скъпи Сундар, стартът на Bard и съкращенията бяха прибързани, неуспешни и късогледи", гласи меме, което включва сериозна снимка на Пичай. „Моля, върнете се към дългосрочната перспектива“. Публикацията е получила много положителни гласове от служителите.

Представител на Google не е коментирал темата пред CNBC.

„Сундар и ръководството заслужават Perf NI", се казва в друго високо оцененено меме, имащо предвид най-ниската категория в системата за оценка на представянето на служителите на компанията. „Те са комично недалновидни и негугълски в стремежа си да "изострят фокуса“. 

През миналата година Пичай призова служителите да бъдат по-фокусирани. Ръководството често моли служителите да бъдат „гугълски", което в свободен смисъл означава амбициозни и трудолюбиви, с уважение и работа в екип.

Акциите на Alphabet се сринаха с повече от 9% през миналата седмица заради опасенията за заплахата от ChatGPT за основния бизнес на Google с търсенето и заради прибързаната реакция на компанията на събитието на Microsoft.

„Пребързаното пускане на Bard на пазара в паника потвърди опасението на пазара за нас", гласи друго високо оценено меме.  

Позицията на Google в областта на изкуствения интелект отдавна представлява опасение за инвеститорите. По време на среща на всички служители през декември служителите питаха за конкурентното предимство на компанията в областта на изкуствения интелект, тъй като ChatGPT вече навлизаше в публичното пространство. Ръководителите отговориха, че репутацията на компанията може да пострада, ако се придвижи твърде бързо към технологията за чат с изкуствен интелект, която далеч не е съвършена. 

Много четено меме от тази седмица показва изображение на пожар в контейнер за боклук с логото на Google "G" върху него. Текстът гласи: „Как се чувстваме от миналата година насам".

Друго меме се отнася до обявените през миналия месец съкращения, които доведоха до загубата на 12 000 работни места, или 6% от работната сила на компанията. Мемето съдържа снимка на усмихнатия актьор Никълъс Кейдж и гласи: „Уволнението на 12 хил. души повиши цената на акциите с 3%, една прибързана презентация на изкуствен интелект ги срина с 8%“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още