IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск: Медиите са расистки настроени срещу белите 

Милиардерът се възмути от спирането на разпространението на комикса „Дилбърт“, след като неговият създател Скот Адамс изнесе расистка тирада 

07:59 | 28.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/GEORGE NIKITIN
Снимка: EPA/GEORGE NIKITIN

Главният изпълнителен директор на SpaceX, Tesla и Twitter Илон Мъск обвини „медиите" и „елитните колежи и гимназии", че са „расистки" спрямо белите и азиатците, като изрази тези свои възгледи, без да представи доказателства.

Мъск публикува коментарите си в Twitter, където има близо 130 милиона последователи, в отговор на новината, че медийни организации в цялата страна са решили да спрат комикса „Дилбърт" (сатиричен поглед към живота в офиса) от разпространение, след като неговият създател Скот Адамс изнесе расистка тирада във видеоклип в канала си в YouTube през миналата седмица. Адамс, подобно на Мъск, все по-често предизвиква полемика с възгледите си по социални въпроси.

Във видеоклипа Адамс обсъжда проучване, проведено от дясноориентирания Rasmussen Reports, според което 26% от чернокожите респонденти не са съгласни с твърдението „ОК е да си бял". Фразата, спомената в анкетата, е определена като „лозунг на омразата" от Лигата за защита на правата на човека. В своето видео Адамс нарича чернокожите, които отхвърлят тази фраза, „група на омразата".

Адамс също така заяви, че лично е избрал да живее в общност, в която живеят малко или никакви чернокожи, а след това посъветва белите си зрители „да се махнат по дяволите от чернокожите", като заяви, че не „иска да има нищо общо с тях".

Видеоклипът на Адамс е публикуван по време на Месеца на историята на чернокожите в САЩ, който е учреден през 1976 г. от президента Джералд Форд като период, през който се почитат борбата и приносът на чернокожите американци.

Сред новинарските издания, които свалиха „Дилбърт“, бяха Los Angeles Times, The Oregonian, The Cleveland Plain Dealer, The Washington Post и USA Today.

Брайън Левин, адвокат по граждански права и директор на Центъра за изследване на омразата и екстремизма в Калифорнийския държавен университет, заяви, че „системният расизъм изисква не само широко разпространен фанатизъм в рамките на дадена група, но и структурен компонент, който позволява дискриминацията и потисничеството да се налагат на малцинство поради предимство в достъпа и властта. Един бял милиардер от Южна Африка, който наскоро е загубил важно дело за расова дискриминация, може би не е в най-добрата позиция да дава съвети“. 

Както съобщиха редица медии, федералният съд в Сан Франциско постанови, че Tesla трябва да плати на бившия работник Оуен Диас обезщетение за вреди, след като той е преживял враждебна работна среда и расистки тормоз в завода на компанията, където преди това е работил като асансьорен оператор. 

Освен това EEOC, федералната агенция, отговорна за прилагането на законите за гражданските права срещу дискриминацията на работното място, е издала констативен протокол срещу Tesla, става ясно от финансовото досие на компанията от миналата година.
Мъск отправи твърденията си за „медиите" и някои висши учебни заведения и гимназии в САЩ, без да представи никакви доказателства.

По-конкретно той написа: „Медиите са расистки". След това добави: „В продължение на *много* дълго време медиите в САЩ бяха расистки спрямо хората, които не са бели, а сега са расистки спрямо белите и азиатците. Същото се случи и с елитните колежи & гимназии в Америка. Може би те могат да опитат да не бъдат расистки". 

Според Pew Research служителите в новинарските редакции е много по-вероятно да са бели (и мъже), отколкото работещите в САЩ като цяло. В киното и телевизията, според изследване на McKinsey, „чернокожите таланти са недостатъчно представени в цялата индустрия, особено извън екрана". По-малко от 6% от сценаристите, режисьорите и продуцентите на филми, произведени в САЩ, са чернокожи, установява McKinsey.

Според последните налични данни на Бюрото за преброяване на населението на САЩ около 29% от нехристиянските бели хора в САЩ са придобили бакалавърска степен или по-високо ниво на образование, около 18,4% от чернокожите в САЩ са придобили това ниво на образование, а около 51,3% от азиатците са го направили.

Въпреки образователното равнище на американците с азиатски произход, те са недостатъчно представени на ръководни позиции в академичните библиотеки и висшето образование в САЩ, сочи изследване на Михоко Хосой, публикувано в Journal of Library Administration през 2022 г.

Мъск отговори и на един акаунт в Twitter, който заяви, че невъоръжените бели хора, засегнати от полицейско насилие, получават само малка част от медийното внимание, отделяно на чернокожите, ранени или убити от полицията. Мъск заяви, че медийното отразяване е „много непропорционално, за да се популяризира фалшив наратив".

Според изследване на Brookings Institute „вероятността чернокожи да бъдат убити от полицията е 3,5 пъти по-голяма от тази на белите, когато чернокожите не нападат или нямат оръжие", а „вероятността чернокожи тийнейджъри да бъдат убити от полицията е 21 пъти по-голяма от тази за белите тийнейджъри".

„Илон Мъск се опитва да се представи като странен, чудноват шампион по борба с расизма, докато в действителност, когато пое Twitter, той взе редица тревожни решения да промени правилата му, за да приветства расистката омраза отново в платформата и, както показаха нашите проучвания, да се възползва от споровете и вниманието, които омразата предизвиква“, коментира Имран Ахмед, главен изпълнителен директор и основател на Центъра за борба с дигиталната омраза. 

Ахмед също така призова останалите рекламодатели да преоценят дали искат да харчат бюджетите си в Twitter, като се имат предвид убежденията на Мъск и промените, които той е осъществил в платформата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още