IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Meta създава „топ мениджърски“ екип за генеративния изкуствен интелект

Засега се проучват преживявания с текст (чат в WhatsApp и Messenger), с изображения (творчески филтри и рекламни формати в Instagram), както и с видео   

09:55 | 28.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на Meta Platforms Марк Зукърбърг заяви в понеделник, че компанията създава нова продуктова група на най-високо ниво, фокусирана върху генеративния изкуствен интелект (ИИ), тъй като надпреварата за технологията между големите технологични фирми се разгорещява.

Изкуственият интелект се очертава като светъл лъч за инвестициите в технологичната индустрия, която се затруднява да се справи със забавянето на растежа и съкрати хиляди работни места, както и намали експерименталните залози, за да преодолее спада. 

„Започваме с обединяването на много от екипите, работещи по генеративен изкуствен интелект в компанията, в една група, фокусирана върху изграждането на възхитителни преживявания около тази технология", каза Зукърбърг в публикация в Instagram, цитиран от Ройтерс. 

„В по-дългосрочен план ще се съсредоточим върху разработването на персонажи с ИИ, които могат да помагат на хората по различни начини", каза мениджърът. Но засега компанията му „проучва преживявания с текст (чат в WhatsApp и Messenger), с изображения (творчески филтри и рекламни формати в Instagram), както и с видео и мултимодални преживявания". 

Ахмад ал-Дайл ще ръководи новия продуктов екип, който ще докладва на Крис Кокс, главен продуктов директор на Meta, потвърди говорител на компанията. Това ще даде възможност на Meta по-бързо да внедри резултатите на изследователския екип по изкуствен интелект в продуктите на Meta. 

Публичната битка за господство в областта на технологиите за изкуствен интелект започна в края на миналата година с пускането на ChatGPT на OpenAI, подкрепяна от Microsoft, което оттогава накара технологичните гиганти - от Alphabet Inc до китайската Baidu Inc, да обявят свои собствени предложения.

През миналата седмица компанията Meta, която е майка на Facebook, съобщи, че пуска нов голям езиков модел LLaMA - основния софтуер на нова система за изкуствен интелект, който ще бъде достъпен с нетърговски лиценз за изследователи и организации, свързани с правителствата, гражданското общество и академичните среди.

Акциите на Meta Platforms затвориха с леко понижение от 0,5% в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още