IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta ще намали част от бонусите за служители

Компанията продължава с плана си за преструктуриране

12:35 | 28.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Meta Platforms планира да намали част от изплащаните бонуси и ще оценява по-често представянето на служителите, сочи вътрешна бележка, цитирана от Wall Street Journal. Решението е част от по-големите промени в гиганта, които включват намаляване на броя на служителите.

Служителите, на които е дадена оценка „отговорил на повечето очаквания“ в края на 2023 г., ще получат по-малка част от своите бонуси и ограничени акции, обяви компанията в бележката, разгледана от медиите. Бонусният множител за това ниво е намален до 65%. Според вътрешен документ той е бил 85%.

„Разбираме, че макар това да е значителна промяна, която може да разочарова някои хора, тя е в съответствие с продължаващия ни фокус върху поддържането на култура на висока производителност“, гласи текстът.

Освен това Meta каза, че отново ще прави оценка на представянето на служителите два пъти годишно. Това се случва на фона на усилията на Meta да свие разходите си.

Meta Platforms не е отговорила веднага на запитването за коментар.

През февруари главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг обяви 2023 г. за „годината на ефективността“.

В бележката, изпратена снощи, се казва: „Тази актуализация отразява промените, които правим във основа на онова, което научихме за процеса през 2022 г. и какво оптимизираме през следващата година“.

От ноември компанията спря редица проекти и оряза екипи, намали офис пространството си и съкрати пътните разходи, като същевременно обяви множество кръгове на съкращения. През ноември Meta съобщи, че ще освободи около 11 хил. работници, или 13% от работната си сила. Наскоро пък каза, че ще съкрати още 10 хил. работни места в следващите месеци.

Обичайно Meta се разделя със служители, след като получат ниски оценки за представянето си в два последователни периода. Meta даде слаби оценки на хиляди служители при последния преглед на представянето, писа Wall Street Journal. Ръководството очакваше това да накара повече служители да напуснат през следващите седмици, допълва изданието.

В новата си бележка компанията посочва, че въвеждането на оценка в средата на годината не е свързано с предстоящото преструктуриране, а има за цел да предостави по-ясни сигнали за ефективността. Прегледът трябва да започне през юни и да приключи през юли, гласи текстът.

Компанията планира да обсъди промените на среща с мениджърите във вторник и твърди, че цели да обяви промените на всички служители в четвъртък, разкрива бележката.

Meta е сред нарастващия брой технологични компании, които се опитват да намалят броя на служителите и разходите си. Amazon.com, Microsoft, Salesforce и много други обявиха стъпки за преструктуриране, включително премахване на работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още