IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият главен изпълнителен директор на Twitter ще съди компанията 

Социалната мрежа отказва да изплати направени от Параг Агравал и още двама бивши ръководители съдебни разходи

09:03 | 11.04.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Бившият ръководител на Twitter Параг Агравал. Снимка: Bloomberg
Бившият ръководител на Twitter Параг Агравал. Снимка: Bloomberg

Бившият главен изпълнителен директор на Twitter Параг Агравал и още двама бивши ръководители съдят притежаваната от Илон Мъск социална медийна платформа за това, че не е успяла да покрие лични съдебни разходи за над 1 млн. долара, включително тези, свързани с разследване на Министерството на правосъдието на САЩ.

Агравал, бившият главен юрист на Twitter Виджая Гаде и бившият главен финансов директор Нед Сегал бяха уволнени от Мъск, когато той придоби платформата за 44 млрд. долара през октомври.

Триото твърди, че компанията е „отказала да признае задълженията си и да преведе плащане по всички фактури", след като те лично са направили „значителни разходи" в отговор на съдебни дела и разследвания, свързани с бившите им позиции, пише The Financial Times.

Според документите, подадени в съдa в Делауеър, Министерството на правосъдието се е свързало с адвоката на Агравал и Сегал “по определени разследвания, свързани с компанията".

Не е ясно с какво са били свързани тези разследвания и дали продължават. Министерството на правосъдието не е отговорило веднага на искането за коментар на FT.

В иска се твърди, че Агравал и Сегал са направили и правни разходи във връзка с разследвания на Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC)  от 2022 г. По онова време SEC разследваше дали Мъск е нарушил разпоредбите за ценни книжа, като не е направил навременни оповестявания, когато първоначално е закупил дял от 9,2% в компанията в началото на миналата година.

Компаниите често покриват съдебните такси на мениджърите, свързани с техните официални позиции. 

Мъск ръководи агресивно съкращаване на разходите в Twitter, за да контролира финансите на компанията. Рекламодателите намалиха разходите си за платформата, а фирмата дължи 1,5 млрд. долара годишни лихвени плащания по дълга от 13 млрд. долара, който Мъск използва за финансиране на придобиването.

Освен че извърши сериозни съкращения на работни места, Twitter преговаря или отказва да плати незабавно дължими суми на някои от своите доставчици, наемодатели и партньори, което излага компанията на правни предизвикателства. Например Twitter е съден от своя наемодател в Сан Франциско за неплащане на наем.

С прекратяването на трудовите правоотношения на Агравал, Сегал и Гаде през миналата година с дисциплинарни уволнения Мъск анулира нуждата от големите обезщетения, които се очакваше да получат - близо 60 млн. долара в случая на Агравал. Не е ясно дали ръководителите планират да оспорят условията на прекратяването на трудовите си правоотношения в съда.

В иска от понеделник се описват различни правни и регулаторни проблеми на Twitter, откакто Мъск за първи път направи предложението си да поеме компанията. В допълнение към разследванията на SEC и Министерството на правосъдието ръководителите са включени и в колективен иск срещу компанията, а Гаде свидетелства пред Комисията за надзор и отчетност на Камарата на представителите по време на изслушване през февруари за модерирането на съдържанието в платформата.

Отделно от това след придобиването Twitter е бил изправен пред настояване от страна на Федералната търговска комисия да сподели вътрешната комуникация, свързана с Мъск и с бизнес практиките си, става ясно от доклад на ръководената от републиканците комисия по правосъдие на Камарата на представителите.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
nikiangel
преди 1 година
Наиграха го Мъск много здраво. Удариха го точно в слабото място, егото му, взеха едни 44 милиарда и го оставиха да си чупи главата с компания която и 20 не струва. Но, това сме го виждали и преди. А той и обкръжението му явно не са толкова умни, за да се хванат на такъв изтъркан сценарий :),
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още