IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск предприема отчаяни ходове, след като наруга отдръпващите се от X рекламодатели

Милиардерът се опитва да привлече малки и средни бизнеси

13:17 | 04.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Социалната мрежа X се надпреварва да привлече по-малки и средни бизнеси, за да подкрепи своя пропадащ рекламен бизнес, след като Илон Мъск открито отправи ругатни към големите марки, които бойкотираха платформата му, пише Financial Times.

Милиардерът обвини рекламодатели като Disney, IBM и Apple в „изнудване“, защото спряха да харчат за реклама в X, след като той даде одобрението си за антисемитска публикация. Той каза на бойкотиращите групи „да вървят по дяволите“.

След тези коментари, направени в сряда миналата седмица, X удвоява инвестициите, за да улесни рекламните разходи от страна на по-малките играчи. По този начин тя се опитва да компенсира резките загуби на приходи от напускането на по-големи рекламодатели, които Мъск твърди, че „ще убият компанията“ му.

„Малкият и среден бизнес е много важен двигател, който определено сме подценявали дълго време“, каза компанията пред Financial Times. „Това винаги е било част от плана – сега ще отидем още по-далеч с него“, се посочва още.

X вече се е свързала с трети страни, като американският маркетинг стартъп JumpCrew, на който ще възложи част от рекламните продажби, насочени към малки и средни предприятия, коментира компанията.

Тя допълва, че този тласък сега ще бъде ускорен заедно с плановете за разработване на повече абонаментни услуги и услуги за лицензиране на данни.

Поредното отдръпване на рекламодатели породи нови страхове за финансовото състояние на X. Миналата седмица New York Times писа, че X е изложена на риск да загуби до 75 млн. долара през това тримесечие от рекламния бойкот. Медията се позовава на изтекли вътрешни документи. X оспорва сумата пред Financial Times, като посочва, че спадът е между 10 и 12 млн. долара.

Придобиването на Twitter от лидера на Tesla миналата година за 44 млрд. долара също така натовари компанията с огромни лихви по дълга на стойност над 1 млрд. долара годишно. Миналия месец X каза на служителите си, че оценява капитала на компанията само на 19 млрд. долара.

Един бивш старши мениджър по продажбите на X твърди, че Мъск ще трябва да направи избор между запазване на голям рекламен екип или преминаване към по-евтини решения, като по-нататъшно аутсорсване на продажби и въвеждане на автоматизирана „платформа за самообслужване на малкия бизнес“.

Подобна промяна би била трудна, посочва бившият директор. По думите му рекламите, които X предлага на бизнеса, изостават от предложенията на конкуренти като Meta, Google и TikTok поради историческа липса на „ангажимент за изграждане на рекламна платформа от световна класа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 04.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още