IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск ще свидетелства пред американския борсов регулатор за сделката за Twitter

Милиардерът отново недоволства срещу исканията на регулатора

10:30 | 12.02.24 г.
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Федерален съд в Калифорния призова предприемача Илон Мъск да свидетелства пред Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) в САЩ относно потенциални нарушения на федералните закони за ценните книжа във връзка с придобиването на Twitter, пише Bloomberg.

Съдът реши, че събраните доказателства са уместни и съществени за разследването на SEC и свидетелските показания, изисквани от Мъск, не са излишно обременяващи, гласи съдебна декларация от уикенда. На двете страни е наредено да се срещнат в рамките на една седмица и да решат дата и място за даване на показания.

Мъск е свидетелствал два пъти пред SEC в полудневни сесии през юли 2022 г. Но след като оттогава агенцията е получила „хиляди нови документи“ от различни страни, включително някои от самия Мъск, сега иска да попита за нова информация. Още през миналия септември адвокатът на Мъск се е съгласил със SEC за свидетелстване, но след това е поискал отлагане на срещата с един ден и по-късно е отказал да се появи, сочат документите.

SEC търси информация за покупките на акции на Twitter от страна на Мъск преди придобиването на компанията, както и такава за изявленията, които е направил относно своите инвестиции. През 2022 г. регулаторът е изпратил писмо до Мъск с молба за информация относно забавеното разкриване на неговия дял в Twitter, за което той съобщи със седмица закъснение.

Главният изпълнителен директор и съосновател на Tesla, чиято покупка на Twitter, днес известна като X, приключи през октомври 2022 г., опроверга основанията за разследването на SEC, наричайки ги неоснователни. Той твърди, че регулаторът търси неусместна информация.

Мъск също така твърди, че призовката надвишава правомощията на SEC, тъй като е издадена от служител на службата, назначен от директора по правоприлагане на агенцията, а не от служител, назначен от президента, от съд или ръководител на федерален отдел. Съдът отрече това в събота, като каза, че призовката е разрешена съгласно Закона за борсите, който основно регулира сделките с ценни книжа на вторичния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още