IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудната раздяла с Washington Post

Най-доброто нещо, което Джеф Безос може да предложи, са парите и ресурсите, с които да си върне завладените от конкурентите му територии

09:41 | 19.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Washington Post трябваше да се превърне в единствения вестник, който да се чете от хората, които управляват страната, но и от всички останали. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Washington Post трябваше да се превърне в единствения вестник, който да се чете от хората, които управляват страната, но и от всички останали. Снимка: Ройтерс

Washington Post беше различен, защото, въпреки че се твърдеше, че е местен вестник, по своята същност той бе национален. Като имаме предвид, че влиянието на окръг Колумбия се увеличи през последните 20 години, а общественият интерес към политиката се изостри, беше съвсем логично Washington Post да се превърне във вестника, който да отразява всички политически събития – да бъде единственият вестник, който трябва да се чете от хората, които управляват страната, които искат да я управляват, които само си мислят, че го правят и т.н., т.е. и от всички останали.

И наистина - можем да посочим момента, в който тази възможност отлетя – това се случи през 2006 г., когато Джон Харис и Джим Вандехей напуснаха Washington Post, за да създадат Politico - издание, което пише за значимите политически събития.

Днес има много причини, поради които в Politico с лекота може да се създаде публикация, само защото някой е казал нещо незначително, а по-трудно да се случи в институция, обременена с много разходи. Но и това е закъсняла преценка след събитието – от гледна точка на 2006 г. Вандехей и Харис изглеждаха като рискови играчи, а Washington Post се бе вглъбил здраво в това, което критикът Джак Шафер нарече „политическите новини от Washington“.

Днес, въпреки че в окръг Колумбия Politico доминира над Washington Post, Politico е единственото издание, което трябва да се чете от политическата класа на Вашингтон и политиците от цялата страна. Politico е това издание, което може да устои на темповете, с които се развива интернет.

"Казвам това като човек, който не харесва стила на писане на Рolitico, и като човек, на който Washington Post му липсва, когато отиде във Вашингтон. Но носталгията е за колумнистите, а не за собствениците на вестници. Рolitico привлече огромна част от читателите, от които Post се нуждаеше, за да успее да се разрасне и в света на интернет", пише още Рос Даудът. 

Ето защо той бил скептично настроен към различните мнения за това как новият гениален собственик на Washington Post може да измисли нов начин, по който да предлага съдържанието или да пише новините, или пък по друг начин, само за да постигне синергия между вестника си и Amazon.

"Такава синергия може би съществува. Но най-вероятно единственото най-добро нещо, което Безос може да предложи на своя вестник, по-скоро е вече старомодно, a именно – парите и ресурсите, с които да си върне завладените от конкурентите му територии.

С други думи - това, което Безос може да предложи, е война между печатните издания, с ясни и рискови залагания. За да процъфти отново Washington Post, Politico трябва да изгуби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още