IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pearson е близо до продажбата на Financial Times

Сред спряганите купувачи са Bloomberg, Axel Springer и Thomson Reuters

14:13 | 23.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Pearson е близо до продажбата на Financial Times

Базираната в Лондон Pearson Plc е в напреднали преговори за продажбата на своето поделение FT Group, което е собственик на авторитетното европейско бизнес издание Financial Times, предава Bloomberg, позовавайки се на информация от самата компания.

„Няма съмнение, че дискусиите ще доведат до трансакция“, заяви Pearson в официално изявление в четвъртък, без да идентифицира потенциалните купувачи.

Според Ройтерс британският издател ще продаде Financial Times, който притежава от над 60 години, на глобална дигитална новинарска компания. 

Британската фирма, която се превърна в световен лидер в областта на образователната литература, е взела решение да напусне медийния бранш и да се съсредоточи единствено върху образователния сектор, казва пожелал анонимност източник.

Още в понеделник Bloomberg предаде, че Pearson проучва кои биха били евентуалните участници в търга за изданието, а сделката може да достигне 1 млрд. паунда (1,6 млрд. долара). Според различни спекулации възможните купувачи са американският медиен концерн Bloomberg, германският издател Axel Springer и Thomson Reuters.

През миналата година тиражът на FT достигна 720 хил., като дигиталните абонаменти бяха 70 на сто от общия брой. В търсене на повече онлайн читатели през февруари тази година вестникът променени своята система на плащане, отдалечавайки се от досегашния модел, който позволяваше на клиентите да четат по няколко статии всеки месец, преди да бъдат задължени да плащат.

Pearson, която е на 171 години, притежава и голям дял в издателя Penguin Random House. Компанията ще представи финансовите си резултати в петък. След публикуването на новината книжата ѝ се покачиха с 2,2 на сто на борсата в Лондон. 

Продажбата на глобалното бизнес издание отдавна се обсъжда най-вече заради настъпването на Pearson на пазара на образователни услуги в Северна Америка и развиващите се пазари, но досега компанията винаги твърдеше, че иска да го запази. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още