IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Институциите трябва да си "заговорят" в един портал

Липсата на електронно правителство коства "милиарди левове" на бизнеса и хората, смята министър Роман Василев

11:43 | 08.04.13 г.
Институциите трябва да си "заговорят" в един портал

Услугите в някои от агенциите се представят по електронен път, но големият проблем е липсата на единен портал с достъп до цялата информация, коментира в ефира на bTV министърът, отговарящ за развитието на електронното правителство Роман Василев.

Той цитира изследване на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, според което невъзможността голяма част от административните услуги да се получават онлайн води до „милиарди левове загуби годишно за бизнеса и гражданите“.

Сред институциите, които предлагат най-много услуги по електронен път, са Националният осигурителен институт (НОИ), данъчната администрация и Агенция „Митници“, посочи още служебният министър. Целта е да накараме институциите "да си проговорят" и така да заработи системата, смята той. В бъдеще ще могат да бъдат издавани и различни документи като свидетелство за съдимост и други необходими услуги.

От фирмата, която изпълнява част от проекта за изграждането на общия портал обаче признаха, че проектът се движи трудно, защото има съпротива от служителите на средно и ниско ниво на администрацията. Те се притесняват, че могат да останат без работа, от друга страна може да се види и каква работа се върши от администрацията, смята Веселин Тодоров.

Развитието на е-правителство е в приоритетите на служебния кабинет като дори бяха направени структурни промени и беше създадено ново министерство, което да се занимава с този процес. Досега проектът се движеше от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Стратегията за изграждането на електронното правителство е от 2002 година, като целта е намаляването на административната тежест. Електронните услуги обаче ще доведат и до ограничаване на корупцията.  До момента в проекта са вложени малко над 100 млн. лева, обясни още Роман Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още