IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google се пребори с Facebook за Waze

Онлайн концернът се очаква да плати над 1 млрд. долара, за да усили картовите си услуги

09:37 | 10.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Google се пребори с Facebook за Waze

Американският онлайн концерн Google е пред придобиването на стартъпа за картови услуги Waze. Интернет компанията ще плати над един милиард долара за придобивката, съобщава Wall Street Journal в нощта срещу понеделник.

Първоначално Facebook се считаше за вероятен купувач за подобна цена, но най-голямата онлайн мрежа е напуснала преговорите в края на май. Google пък е стартирала преговорите на 23-и май, както предаде и Bloomberg News. Тогава се появиха информации, че придобиването може да е за 1,3 млрд. долара.

Bloomberg отбелязва още, че все повече потребители започват да използват социалната мрежа на мобилните си телефони и таблети и затова виртуалните карти започват да се превръщат в търсен продукт за технологичните гиганти Google, Apple или Microsoft.

Особеното у Waze е, че инструкциите за маршрутизация се създават и на базата на информация от страна на потребителите и тяхното придвижване. Услугата работи и като вид онлайн мрежа за автомобилистите. Те взаимно се информират за задръствания, инциденти или скоростни ограничения.

Стартъпът, който е основан в Израел но впоследствие премести официалното си седалище в Пало Алто, Калифорния, има около 45 млн. потребители. Приложението е безплатно. Постъпленията идват от реклама и продажба на данни за картите.

Според Wall Street Journal и след сделката Waze може да продължи да се развива независимо, докато някои от информациите ще бъдат вградени и в картовата услуга на интернет гиганта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
jujo_si
преди 10 години
Чудя се какво толкова има в това Waze, пробвах го, бъгаво и доста по зле от всяка друга навигация. Има някакви забутани социални функции които аз така или иначе не ползвам. И за това 1 милиард леле леле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още