IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пакистан заплашва Google с пълна блокада

Същевременно правителството е готово да разблокира Youtube, но без „компромис с моралните ценности“

17:26 | 11.06.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пакистан заплашва Google с пълна блокада

Новото правителство на министър-председателя Наваз Шариф заплаши Google с пълно блокиране на услугите в Пакистан, ако компанията не отговори на исканията си за филтиране на YouTube. Концернът може да избегне това, само ако премахне "богохулно и обидно съдържание" във видео платформата, пише специализираният технологичен блог CNet.

"Всичко зависи от преговорите ни за съдържанието", казва Ануша Рахман Кан, министър на  информационните технологии и телекомуникациите. "Ако те не поддадат, тогава можем да блокираме като последна мярка Google в Пакистан, в крайна сметка има много алтернативни търсачки в интернет".

Видеоплатформата Youtube е затворена в Пакистан още от 17-и септември 2012 г., с кратко прекъсване през декември. Причината за блокирането е видеото "Невинността на мюсюлманите", който е продуциран от противник на исляма. Описан като аматьорско видео, филмът е продуциран в САЩ от самообявил се за мразещ исляма човек. Той се опитва да осмее пророка Мохамед и се излъчва като трейлър за планиран игрален филм. В арабските страни клипът стана претекст за демонстрации и насилие. По време на нападение срещу американското посолство в Бенгази бяха убити Крис Стивънс, посланик на САЩ в Либия, както и още трима американци. 

Google отказа и на Белия дом да премахне видеото, тъй като то не надхвърля границите на правата, гарантирани в Конституцията на САЩ за свободата на словото. В същото време  обаче Youtube блокира клипа в Индия, Индонезия, Либия и Египет с мотива, че в тези страни видеото се възприема особено проблематично или е в противоречие със законите.

За Пакистан обаче няма локализирана версия на видео платформата, за разлика от 49 други страни. Според Google създаването на локализирана версия може да отнеме повече време, тъй като местните закони трябва да бъдат изследвани, а също така трябва да се развият и взаимоотношения с местните създатели на съдържание.

Пакистан блокира временно и други сайтове, сред които Facebook и Twitter, защото са разпространявали "богохулни" карикатури на пророка Мохамед. Все пак страната се отказа от обявения по-рано план на национално филтриране на интернет и вместо това създаде ръчно изготвян "черен списък" за блокиране на съдържание.

Сега министър Кан поясни също, че тя е заинтересувана от бърз край на вече деветмесечната блокада на  Youtube. „Нашето министерство е отговорно за изпълнението на политическите принципи," каза тя. "Ето защо ние трябва да гарантираме, че Youtube е достъпен възможно най-скоро със същевременно щателно филтриране на неподходящото съдържание. Ние ще използваме допълнителни средства, когато е необходимо, и ще направим всичко по силите си да върнем Youtube в Пакистан, без да правим компромис с нашите морални ценности".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Какво се обиждат като всички знаят какви *** и кръвожадни ненормалници са ревностните мюсюлмани. Да не се обиждат ами да се замислят за някаква реформация, защото ислямската им култура и ценностна система е на нивата си от 16 век. А вече сме 21-ви век!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
vankata89
преди 10 години
Като са толкова обидени да си направят гей клуб "Ватикана" :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
vankata89
преди 10 години
Хахаха боли ги *** google за тия *** :D. Филмчето за мюслитата показва истината за тях а явно от истината боли :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още