IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция спира интернета на потребител заради споделяне на файлове

Осъденият французин ще остане без достъп до световната мрежа за две седмици и ще плати глоба от 600 евро

10:50 | 18.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Окръжен съд в парижко предградие е наложил в края на май за първи път след влизането в сила на закона „Хадопи“ спиране на интернет достъпа. Както става ясно едва сега, заради нарушаване на авторските права ответникът трябва да се откаже от достъп до интернет за срок от две седмици. Той също така трябва да плати глоба от 600 евро, предава онлайн изданието ZDNet.

Хадопи“ е наименованието на закон, въведен във Франция през 2009 г., с който в страната е създадена агенция за следене на интернет потребителите за нелегална дейност, включително споделяне на файлове и свалянето им. Целта е да се спира интернет достъпът на потребителите, които са нарушили закона повече от три пъти.По-рано властите многократно са призовавали потребителя да прекрати свалянето на защитено с авторско право съдържание. Но той нито е реагирал на предупрежденията, нито се е появил в съда. 

Не е ясно обаче дали изключването на интернета въобще може да бъде приложено. Съгласно френското право достъпът до световната мрежа не може да бъде напълно изключен. Всеки потребител трябва да може да изпраща и да получава имейли. Ако доставчикът на интернет предоставя освен това и телефонни и телевизионни услуги, те също не може да бъдат изключени.

Засега остава неясно и как технически ще бъде спрян достъпът до мрежата, ако например няколко човека си делят един интернет достъп, какъвто е случаят например във фирми или учреждения. Освен това през май 2009 г. Европейският парламент реши, че интернет достъпът не може да бъде прекъсван без съдебно решение. 

Публикувано през май изследване на френското правителство за възможните правни мерки за защита за изкуствата и културата в ерата на цифровите технологии също поставя бъдещето на „Хадопи“ под въпрос. В него се предлага, наред с други неща, да се смекчат законовите разпоредби и властите да се въздържат от блокиране на интернет връзките. Малко след това френският министър на културата Орели Филипети потвърди тези планове на правителството.

Сега осъденият потребител може да обжалва присъдата. Също така е възможно правителството да премахне цензурата на интернет още преди окончателното решение на съда.

Законът „Хадопи“, който влезе в сила преди четири години, е причинил до този момент разходи в размер на няколко милиона евро и е довел до едва между 20 и 30 повдигнати обвинения, смята Мириел Имберт-Карета, председател на Комитета по правата на защита на потребителите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Vive la libert
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още