IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

YouTube постигна споразумение за съдържанието си във Франция

Платформата ще плаща за всяко преглеждане на клип на френска звезда в мрежата си

10:04 | 04.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
YouTube постигна споразумение за съдържанието си във Франция

Докато Gema, германският съюз на текстописците на песни, отдавана стана известен в публичното пространство с дългогодишната си борба с YouTube и двете страни защитават правата си пред съда, във Франция подобен спор отчете пореден напредък. Там френското дружество за управление на авторските права на авторите, композиторите и издателите SACEM и най-голямата платформа за видео в света са се споразумели за нов договор, защото старото споразумение изтече в края на декември, пише Wall Street Journal.

Задачата на SACEM е защита на авторските права на композитори и автори на текстове. "Това споразумение показва нашата ангажираност да се увеличи гледаемостта на произведенията на изкуството и изплащането към нашите членове", заявява главният изпълнителен директор на SACEM Жан-Ноел Трон. 

След споразумението потребителите на интернет платформата ще могат да слушат и гледат например клиповете и хитовете на френската звезда Давид Гета в 127 страни в Европа, Африка, Средния Изток и Азия. Двете страни обаче не поясниха каква сума ще трябва да плаща Youtube за всяко преглеждане.

Точно по тази тема в Германия досега не можеше да се стигне до сделка. Youtube, дъщерното дружество на Google, смята, че искането на Gema за плащане на 0,375 евроцента за всяко показване на видео е твърде висока цена. Поради продължителността на спора между двете страни над 60% от световните топ 1000 видеоклипове на YouTube не могат да се показват в Германия, показват данни на компанията за статистика OpenDataCity.

SACEM и Youtube обявиха още в сряда, че са постигнали споразумение с Universal Music. В 127 страни това ще се отнася до музиката на световни звезди като Елтън Джон, Abba, Beastie Boys и Бритни Спиърс.

Освен дружествата за защита на правата и видео платформата, лейбълите са третата важна страна в сложния свят на правата на ползване, тъй като те държат т. нар. право на интелектуална собственост. Иначе казано – всяка група или певец предоставя на дадена звукозаписна компания правото да експлоатира дадена песен или албум, тоест - да прави пари от нея. С това се изплащат и инвестициите за запис и маркетинг. Тези права за изпълнение са разделени от авторското право.

Като разрешават техните филми и музикални клипове да се гледат свободно в интернет, притежателите на авторски права ще получават и дял от рекламните приходи на YouTube.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още