IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия няма да предаде Сноудън на САЩ

Американецът вероятно е направил цифрови копия на откраднатите от него секретни документи и ги държи в различни държави

14:33 | 26.06.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сноудън по всяка вероятност се намира в транзитната зона на летище&nbsp;&quot;Шереметиево&quot;. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Сноудън по всяка вероятност се намира в транзитната зона на летище "Шереметиево". Снимка: Ройтерс 

Русия няма да предаде избягалия на нейна територия Едуард Сноудън на Съединените американски щати, защото двете страни нямат споразумение за екстрадиция, обяви късно снощи на пресконференция президентът Владимир Путин.

По думите му Москва може да екстрадира само граждани на държави, с които има договори за предаване на престъпници. Освен това Сноудън не е извършил никакви престъпления на територията на Русия, поясни Путин, уверявайки още, че руските специални служби никога не са работили и не работят с бившия сътрудник на ЦРУ и бивш консултант на Агенцията за национална сигурност на САЩ. 

Освен това руската страна отхвърли всички обвинения на САЩ, че са помогнали на Сноудън да избяга и да дойде в Русия.

„Тъй като 30-годишният американец все още е в транзитната зона на московското летище "Шереметиево" и не е пресичал руската граница, не му е необходима виза за пребиваване на аерогарата“, поясни Путин. Колкото по-бързо Сноудън избере дестинация, към която да продължи, толкова по-добре ще е за Русия и за него самия, добави обаче руският президент.

Отговорът на Белия дом не закъсня. Вашингтон заяви, че Москва има ясна юридическа основа незабавно да експулсира Сноудън и това са именно анулирането на паспорта и повдигнатите му обвинения в шпионаж.

Същевременно платформата за споделяне на грами и дипломатически документи Wikileaks заяви чрез акаунта си в Twitter, че има вероятност бившият сътрудник на ЦРУ да остане за постоянно в Русия заради заплахите от Вашингтон. Според нея анулирането на паспорта на Сноудън и сплашването на страните-посредници с помощта на които той би могъл да намери убежище, могат да го задържат в Русия завинаги. И докато властите в Еквадор все още обмислят дали да дадат политическо убежище на американеца, Венецуела изрази готовност да разгледа евентуална молба за убежище, ако Сноудън поиска това.

Според британския всекидневник The Guardian, който бе една от първите медии, публикували информация за скандала, бившият агент на ЦРУ Сноудън е направил цифрови копия на откраднатите от него секретни документи и ги е предал за съхранение на няколко различни лица в различни държави. По думите на журналиста от The Guardian Глен Гриуноулд и самите пазители на материалите нямат достъп до тях, но ще получат паролите, ако със Сноудън се случи нещо.

Тези извънредни мерки за сигурност следва да гарантират, че в крайна сметка материалите на Сноудън ще бъдат разкрити пред обществото. Бивш служител на американското разузнаване коментира пред сайта The Daily Beast, че Сноудън вероятно няколко години е планирал кражбата на документите, като работата му в редица частни компании е била просто прикритие. Затова сега властите на САЩ вече нямат възможност да попречат на разкриването на тайните.

Именно позовавайки се на информацията на Сноудън Guardian и Washington Post първи писаха за програмата PRISM, с която американската агенция по национална сигурност (NSA) събира и анализира масово потребителски данни от компаниите Google, Yahoo, Microsoft, Apple или Facebook.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Добре че си ти та да им го кажеш щото без теб явно не се сещат да се сетят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Vesko94
преди 10 години
САЩ трябва да разберат, че вече не могат да правят каквото си искат. Светът вече не е еднополюсен. Китай и Русия няма да оставят нещата такива, каквито бяха до сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още