IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се отказват от индустриалния шпионаж?

Засега обаче Вашингтон не се отказва от възможността да поддържа техническо оборудване за подслушване на чужда територия

10:04 | 04.11.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ се отказват от индустриалния шпионаж?

В процеса на договаряне на антишпионско споразумение САЩ се доближават до германските позиции, показва информация на германското списание Spiegel. Американците са готови да се откажат от промишления шпионаж и това ще се документира в писмено споразумение, съобщава списанието. По значимите искания от страна на Берлин към Вашингтон - на германска територия да няма техническо оборудване и да не се следи правителственият ръководител, все още няма резултат. Напредъкът също вероятно ще зависи от това как германското правителство ще процедира с бившия служител на американските тайни служби Едуард Сноудън.

Изискването на информатора и много негови поддръжници е да бъде приет в Германия. Въпреки това обаче правителството се страхува от подобна стъпка. Припомняме, че Сноудън направи преди няколко месеца обществено достояние редица секретни документи за богатите шпионски акции на NSA. Предполага се, че американците са подслушвали в продължение на години дори и мобилния телефон на канцлера Ангела Меркел. Според списанието председателят на NSA Кийт Алекзандър е признал това с думите си, че това „вече не се случва“. 

С това споразумение федералното правителство иска да предотврати в бъдеще подобно наблюдение. Високопоставени представители на канцлерството са преговаряли през миналата седмица с представители на Белия дом. Няколко медии вече съобщиха, че до началото на 2014 г. договорът трябва да е готов. Планирани са правителствено споразумение и паралелно на него споразумение за тайните служби. Ръководителите на Федералната служба за разузнаване и защитата на конституцията Герхард Шиндлер и Ханс-Георг Мааесен ще разговарят с американски представители по темата през цялата седмица.

През уикенда представители на федералното правителство не пожелаха да коментират състоянието на преговорите пред DPA. Говорителката на Националния съвет по сигурността Кейтлин Хейдън заявява само, че САЩ „са готови за дискусии с партньорите си за по-добра координация на работата на тайните служби“.

При това САЩ вероятно следят много внимателно дебата за Сноудън в Германия. 30-годишният американец има право на убежище в Русия до лятото на 2014 г. По време на срещата си с депутата на Зелените Ханс-Кристиан Щрьобеле в Москва Сноудън е изявил желание да свидетелства в Германия за аферите на NSA, но е обвързал това с гаранции за сигурността: Германия трябва да му гарантира сигурен престой. САЩ биха гледали на всичко това като обида. Те настояват за екстрадирането на Сноудън.

Федералното правителство се интересува от информациите на бившия служител на разузнаването, но предвид сложните правни въпроси мисли по-скоро за разпит в Москва. В неделя вечерта в предаването на ZDF "Берлин директно" Щрьобеле заяви: „Юридически е възможно, ( ... ) или убежище или разрешение за пребиваване в Германия“. Бившият министър на вътрешните работи Томас Оперман обаче е по-ограничен в предвижданията си предвид американските реакции: „Аз не съм сигурен, че ние сме достатъчно силни, за да поддържаме този конфликт до последния резултат".

Кремъл не би се противопоставил на разпит на място. Сноудън се намирал на руска територия и имал право на временно убежище. Той е "свободен да се среща с всеки", каза говорителят на президента Владимир Путин пред "Комерсант". "Ние не можем да му попречим да го прави“. Самият Сноудън обаче има големи резерви към изслушване в Москва. Много политици от СПД, Зелените и други фракции настояват Германия да предостави постоянно убежище за Сноудън. И генералният секретар на христяндемократическия съюз Херман Грое не изключи принципно изслушване в Германия на американеца. Според Die Welt той е заявил, че при разглеждането на този въпрос "става дума и за преговорите със САЩ за защитата на личните данни".

Управляващият германски вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих пледира предвид шпионската афера за това в бъдеще всички интернет доставчици да бъдат задължени чрез специален закон за IT сигурността да насочват трафика в Европа изключително чрез европейски мрежи. „Законът трябва да се включи в коалиционното споразумение“, казва той пред Welt am Sonntag. Темата ще бъде разгледана и в сряда на коалиционните преговори със SPD.

Сноудън отново предупреди за опасностите, които неконтролираното наблюдение може да донесе за демократичните общества. Първоначално международната общност не е разпознала предимствата на неговите разкрития и е вярвала на правителствата, оплака се той в публикуван от Spiegel „Манифест за истината". Но междувременно в целия свят са започнали дискусии за необходимите реформи. „Ние имаме моралното задължение да гарантираме, че нашите закони и норми ограничават програмите за наблюдение и защитават човешките права", пише още той.

Междувременно бразилският президент Дилма Русеф призова ООН да даде приоритет на обсъждането на неприкосновеността на личния живот в интернет. "Ние разглеждаме защитата на неприкосновеността на личния живот в интернет като част от правата на човека, така че тяхната защитата трябва да се дискутира с приоритет в ООН“, каза Русеф в публикация в Twitter в неделя, предава националната информационна агенция Agência Brasil. "Правото на неприкосновеност на личния живот не може да бъде подлагано на произволни намеси, както показват последните доказателства за шпионаж в страни като Бразилия и Германия“. 

Всичко по темата вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
"С това споразумение федералното правителство иска да предотврати в бъдеще подобно наблюдение."По-скоро, да предотврати разследване или да хвърли временно плах в очите, т.к. комуникациите на особено важните държавници ще стават с все по-висока стойност при планирането и провеждането на държавните политики. И не само в Щатите, ако сме честни. Отнася се за всички. Затова, очаквам бум в IT по посока криптиране/декриптиране на чувствителна информация и разширяване неговия обсег. Златният век на математиците, струва ми се, продължава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
"САЩ се отказват от индустриалния шпионаж? " - Ей това, и да го видя, ще помоля някой да ме ощипе, да ме събуди, че знае ли се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още