IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сноудън готов да свидетелства за подслушването на Меркел

На 18 ноември парламентът в Германия ще проведе специално заседание заради шпионския скандал

16:07 | 01.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Преди дни хиляди американци протестираха във Вашингтон с искане за по-строг контрол на дейността на службите по сигурността. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Преди дни хиляди американци протестираха във Вашингтон с искане за по-строг контрол на дейността на службите по сигурността. Снимка: Ройтерс

Едуард Сноудън e готов да свидетелства за подслушването на германския канцлер Ангела Меркел от американската Агенция за национална сигурност, предаде Ройтерс.

Сноудън, бивш служител на агенцията, се е срещнал в Москва с германския депутат от Зелените Ханс Кристиян Щрьобеле, който е член на парламентарната комисия за контрол на службите по сигурността, и му е връчил писмо, адресирано до германското правителство и федералната прокуратура.

В писмото той обяснява, че е готов да се срещне с представители на германските власти.

Щрьобеле коментира пред ARD, че Сноудън „знае много“ и е готов да „сподели детайли“.

Срещата на Сноудън с Щрьобеле се състоя само ден, след като американски и германски висши служители по сигурността се срещнаха във Вашингтон, за да потушат напрежението заради избухналия скандал – че телефонът на Меркел е бил подслушван от 2002 г. от незаконен център на агенцията в американското посолство в Берлин.

На 18 ноември парламентът в Германия ще проведе специално заседание във връзка със записите. Зелените и крайнолевите призовават да се проведе публично изслушване във връзка с подслушванията, включително и на Едуард Сноудън, който разкри секретни документи на американската агенция.

Вътрешният министър на Германия Ханс-Петер Фридрих вече обеща да проучи възможностите как Сноудън би могъл да говори пред депутатите.

Ако след предварителното разследване се стигне до изслушване на свидетели, един от вариантите е Германия да поиска от Русия Сноудън да бъде разпитан от руските власти. Подобно съдействие не е нещо необичайно в случаите, в които важни свидетели са в чужбина по време на разследване.

Вижте още в репортажа на Bulgaria on Air

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още