IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шпионският скандал се разраства

Хиляди американци излязоха на протест във Вашингтон с искане за засилен контрол над дейността на Агенцията за национална сигурност

17:34 | 27.10.13 г.
<p>
	Протест под прозорците на американските власти във Вашингтон събра хиляди хора, които настояват за по-добър контрол над дейността на Агенцията за национална сигурност. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протест под прозорците на американските власти във Вашингтон събра хиляди хора, които настояват за по-добър контрол над дейността на Агенцията за национална сигурност. Снимка: Ройтерс

Скандалът с подслушването на американската Агенция за национална сигурност придобива още по-големи мащаби. Сеул е поискал от Вашингтон да изясни дали президентът на Южна Корея е сред 35-та лидери, чиито комуникации са били наблюдавани, предават световните агенции, като се позовават на Yonhap News Agency, която пък цитира анонимен източник от правителството на Южна Корея.

Преди дни информацията, че 35 световни лидери са били подслушвани от американската агенция беше публикувана в британския в. Guardian. Изданието се позова на документи, разкрити от Едуард Сноудън – бившият служител на агенцията, който преди няколко месеца разкри за мащабите на дейността й, пише АП.

Според правителствения източник Южна Корея и преди е отправяла към САЩ официален въпрос за подслушване, още след като Guardian публикува първите документи, разкрити от Сноудън. В един от тях се разкри, че Вашингтон е подслушвал 38 посолства и мисии в САЩ, сред които тези на Южна Корея и Япония.

Същевременно шпионският скандал продължава да се разраства и в Берлин. Ройтерс съобщава днес, че САЩ са знаели за Ангела Меркел още преди звездата й да изгрее на голямата политическа сцена.

Според Der Spiegel мобилният телефон на Меркел е бил в списъците за наблюдение на Агенцията за национална сигурност от 2002 г. и все още е бил в тях преди посещението на американския президент Барак Обама в Берлин през юни.

В секретен документ на агенцията, цитиран от изданието, пък е посочено, че агенцията има незаконно звено в посолството на САЩ в Берлин, разкриването на което би нанесло сериозни вреди за отношенията между САЩ и други правителства.

Според изданието други секретни документи разкриват, че подобни звена агенцията е имала на около 80 места, включително в Париж, Мадрид, Рим , Прага, Женева и Франкфурт.

От документите обаче не става ясно дали са записвани само телефонни разговори, или са следени и други комуникации.

Барак Обама се извини на Меркел, когато в сряда тя му поиска обяснения, припомня Ройтерс. Обама твърди, че не е знаел за подслушването, както и че би го спрял, ако е знаел.

Последна актуализация: 01:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още