IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ подслушвали Меркел чрез посолството си в Берлин?

Германска делегация заминава за Вашингтон, за да обсъди на място скандалната тема

17:31 | 25.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на американското посолство в Берлин се намира в непосредствена близост до Бундестага. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на американското посолство в Берлин се намира в непосредствена близост до Бундестага. Снимка: Ройтерс

Предполагаемото подслушване от страна на американските тайни служби на мобилния телефон на канцлера Ангела Меркел може би е било направлявано от посолството на САЩ в Берлин, пише в днешния си брой Süddeutsche Zeitung.

Акцията вероятно се е управлявала от специален пост в посолството, наречен Special Collection Service (SCS), пише вестникът в изданието си от петък, позовавайки се на документи на бившия служител на американското разузнаване Едуард Сноудън.
От документите, предадени от Сноудън на седмичното списание  Der Spiegel и
представени миналата седмица на кабинета в Берлин, не става ясно обаче кога точно е бил подслушван мобилният телефон на Меркел, уточнява днес всекидневникът.

Подозренията, че САЩ са шпионирали Меркел, предизвикаха истински шок в Германия, белязана от две диктатури - националсоциализма и комунизма в бившата ГДР, системно шпионирали своите граждани, пише Ройтерс.

Вчера Меркел заяви в Брюксел, където участва в европейската среща на върха, че е поискала обяснения от президента Барак Обама и го е предупредила, че ако сведенията за такива практики се потвърдят, това ще е "сериозен удар върху доверието" между  двамата съюзници.

Припомняме, че вчера германският министър на външните работи Гидо Вестервеле  привика посланика на САЩ в Берлин и настоя за "пълни и честни" обяснения по повод обвиненията.

Междувременно стана ясно, че представители на федералното правителство ще се срещнат през следващата седмица с властите в САЩ, за да проведат разговори по обвиненията в шпионаж на мобилния телефон на канцлера. 

Тридневната визита на членове на Комисията за граждански свободи на Европейския парламент идва след получените тази седмица сведения, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е имала достъп до записи от телефонните разговори на хиляди френски граждани и е следяла мобилния телефон на Меркел. Деветчленната делегация ще се срещне с високопоставени американски служители на правителството и разузнаването, за да  разгледат възможността за евентуални правни компенсации за  гражданите на ЕС за предполагаемото следене, допълва Ройтерс.

Високопоставени германски държавни служители също ще пътуват "скоро" за САЩ заради въпросните твърдения за шпионаж, съобщи агенцията.

„Високопоставени представители на правителството скоро ще предприемат пътуване до САЩ, за да насърчат разговорите с Белия дом и Агенцията за национална сигурност", заяви заместник-говорителят на правителството Георг Щрайтер по време на пресконференция. По-късно той добави, че това ще се случи още следващата седмица.

Щрайтер подчертава, че "ние сме в постоянна дискусия със Съединените щати, за да се изясни възможно най-скоро дали мобилният телефон на канцлера е бил подслушван в миналото от служби на САЩ". По думите му федералното правителство имало сериозни доказателства, но не окончателни констатации.

"В момента ние сме все още в етапа на разследването", заяви той. „Досега не можем да намерим силни доказателства". Щом въпросът бъде окончателно разяснен, Берлин ще мисли и за последствията, но това поне засега все още не било на дневен ред. 

Още по темата вижте във видео материала на Bulgaria on Air! 

Всичко за скандала четете тук! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още