IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google & Сие може да оповестяват подробности за исканията на NSA

Американските технологични компании получават ново оръжие в борбата си за прозрачност

12:12 | 28.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Google & Сие може да оповестяват подробности за исканията на NSA

Правителството на САЩ направи леки отстъпки на големите американски интернет компании. На тях ще им бъде позволено да публикуват по-подробна информация за това колко често органите изискват тайно предаване на потребителски данни или на какво правно основание това се случва, заяви късно в понеделник (местно време) Министерството на правосъдието във Вашингтон. „Правителството ще позволи подробно публикуване на броя на проверките сред операторите на комуникацията", се казва в изявление. 

Петте компании Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft и Yahoo поискаха да имат правото да могат да информират своите клиенти по-точно за степента на исканията на Националната агенция по сигурността NSA. „Ние сме доволни, че Министерството на правосъдието се е съгласило, че можем да даваме информация", заявиха в понеделник представители на ищците. В същото време те обявиха, че ще призоват Конгреса на САЩ за по-нататъшни реформи в разузнавателната сфера.

Въпреки това остават някои граници - споразумението забранява на американските технологични гиганти да публикуват подробности за тайните исканията за предоставяне на потребителски данни. Въпреки това те вече могат да онагледяват малко по-добре големината,  в която това се случва. При това обаче те ще трябва да избират между един от двата варианта.

От една страна – те ще могат да назовават общия брой на исканията от властите с връзка към националата сигурност, като ги маркират със стъпки от по 250 броя, като досега маркерът бе от 1000 искания. По този начин може да стане по-ясно до каква степен компаниите са принудени да предоставят данни на Вашингон.

Като алтернатива на това интернет компаниите ще могат да поясняват на какво правно основание се базират исканията. Това може да е така нареченото тайно Писмо по сигурността на ФБР, решение на съд или таен указ на друг орган. В този вариант обаче компаниите трябва да продължат да работят по отношение на броя искания само с маркера 1000 броя и по този начин обхватът на исканията ще остане до голяма степен абстрактен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още