IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Интернет вече има над 271 млн. домейн имена

Броят на регистрациите се увеличава на годишна база със 7,3 на сто, твърдят от VeriSign

10:49 | 14.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	2006 г.: Тогавашният европейски комисар по информационното общество и медиите Вивиан Рединг представя домейна .eu. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

2006 г.: Тогавашният европейски комисар по информационното общество и медиите Вивиан Рединг представя домейна .eu. Снимка: архив Ройтерс

Интернет е нараснал с 5 млн. регистрирани домейна през четвъртото тримесечие на 2013 година. При сега регистрираните 271 млн. домейна, това означава тримесечен растеж от 1,9 на сто. Броят на регистрациите се увеличава на годишна база със 7,3 на сто, става ясно от последното издание на тримесечния доклад Domain Name Industry Brief на VeriSign, най-големият регистратор на домейни.

Данните включват всички .сom и .net домейни, които се управляват от VeriSign, но и други топ домейни. При случаите на генерични домейни от първо ниво (gTLD, състоят се от три или повече букви и се използват (поне на теория) от специална група организации, например edu за образователни институции), и при случаите на домейните за страните (ccTDL, например .bg) VeriSign е разчитал на приблизителни оценки.

Ако обаче се ограничим до домейните с .com и .net, в момента има 127,2 млн. такива адреса, от които 112 млн. адреса с .com и 15,2 млн. с окончание .net. Годишният ръст тук е от 5%. Домейнът .com беше един от първите три домейна от първо ниво (.com, .net и .org), които бяха представени през януари 1985 г., и които могат да бъдат регистрирани без никакви ограничения.

И в момента .com е най-предпочитаното окончание за домейн, следван от .tk за новозеландската островна група Токелау, който се администрира от оператора Freenom. Той предоставя домейните безплатно, като се финансира от продажбата на изтичащи домейн имена.

На трето място е домейнът за Германия .de, следван от .net, .uk (за Великобритания), и .org. Окончанието за домейни за Китай .cn в момента е на седмо място. Том десет се допълват от .info, .ru (Руска федерация) и .nl (Холандия). „Въпреки че са делегирани повече от 240 географски домейни, около 64% от всички регистрации на домейни през миналата година са извършени в десетте най-популярни зони“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още