IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ebay разочарова със слаба перспектива

Междувременно платежната услуга Paypal е напът да се превърне в по-добър източник за приходи от самия онлайн търговец

11:46 | 30.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ebay разочарова със слаба перспектива

Най-големият онлайн търговец еBay разочарова анализаторите със слабата си перспектива за текущото тримесечие. В следборсовата търговия акциите отстъпиха с 2,2% до 52,44 долара за брой. Ebay очаква да спечели през второто тримесечие между 51 и 53 цента на акция. Коригираната печалба се очаква да бъде в диапазона между 67 и 69 цента на акция, а приходите от продажби се очаква да са в диапазона от 4,33 до 4,43 милиарда долара.

Анализаторите обаче очакваха по-високи резултати за текущото тримесечие, като консенсусната прогноза бе за коригираната печалба от 70 цента на акция при приходи от 4,4 милиарда долара, предава Ройтерс.

През изминалото тримесечие Ebay е натрупала загуба от 2,33 милиарда долара. Причината за това са плащанията на данъци за около 3 млрд. евро. Без тази специална тежест Ebay би спечелила 899 млн. долара, или 70 цента на акция след печалба от 829 млн. долара, или 63 цента на акция преди година.

Самото дружество вече бе предпазливо с прогнозите си и очакваше печалба на акция от 0,65 до 0,67 долара, както и постъпления в диапазона 4,15-4,25 милиарда долара. Последните се увеличиха през първото тримесечие с 14 процента до 4,26 милиарда долара.

Междувременно платежната услуга Paypal е напът да се превърне в по-добър двигател за приходи от самия онлайн търговец. Доставчикът на платежни услуги успя през последното тримесечие да регистрира приходи от продажби за 1,8 милиарда долара и се похвали с 5,8 милиона нови потребители.

Едва наскоро най-големият онлайн търговец успя да достигне до споразумение с милиардера и акционер в компанията Карл Айкан, което сложи край на продължилия десет седмици спор за съдбата на PayPal. Платформата за парични преводи обаче няма да се отдели от eBay, каквато беше предварителната идея на Айкан. Инвеститорът смята, че по този начин PayPal има по-добри шансове за развитие като самостоятелна компания, а обвързаността ѝ с eBay пречи на нейния растеж.

Компромисът предвижда Айкан да се откаже от искането си за отделяне на Paypal от Ebay. Но милиардерът успя да вкара в борда на компанията свой приближен – мениджърът Дейвид Дорман ще бъде независим директор в Борда на концерна. В края на януари Айкан обяви, че притежава 27,8 милиона акции, или 2,15% от акциите на еBay, които се оценяват на 1,5 млрд. долара, и поиска да вкара двама свои кандидати в Управителния съвет. Милиардерът обвини освен това някои от членовете на борда, че мислят повече за собствената си финансова изгода, вместо за своите задължения към Ebay.

Още от технологичния сектор вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още