IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ebay се опълчва на Карл Айкан

Компанията не иска засега да се разделя с Paypal, която допринася за голям дял от ръста й през 2013 г.

10:19 | 23.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ebay се опълчва на Карл Айкан

Едновременно с оповестяването на тримесечните си финансови резултати късно в сряда Ebay съобщи и за тежък спор с един от своите инвеститори. Става дума за възможно отделяне на услугата за плащания Paypal от дружеството. Финансовите данни обаче са доказателство за това, че компания би следвало да остане единна.

Спорът за бъдещето на печелившата услуга за разплащания Paypal е възникнал между мениджърите на компанията и големия инвеститор Карл Айкан. Най-големият онлайн търговец на дребно в света обяви заедно с публикуването на своите тримесечни резултати, че Айкан настоява за отделяне на успешното подразделение в отделно дружество, но директорският борд е отхвърлил предложението. Би било по-добре за компанията, акционерите и клиентите, ако Paypal все още е под шапката на Ebay. Ebay купи платежната услуга през 2002 г. за 1,5 млрд. долара. 

Айкан също така е номинирал двама от своите служители за членове на борда, съобщава още Ebay. Известният със своето агресивно финансово управление инвеститор наскоро закупил акции и деривати, които му осигуриха дял от 0,8 на сто от Ebay.

За текущата финансова година компанията очаква да реализира продажби в диапазона между 18 и 18,5 млрд. долара. Тази прогноза съвпада приблизително със средните очаквания на анализаторите. През миналото четвърто тримесечие компанията отново бе в състояние да повиши печалбите и продажбите си.

След приключването на борсовата сесия в сряда Ebay съобщи за ръст от 13,5% на продажбите до 4,53 милиарда долара. Печалбата е нараснала до 850 млн. долара спрямо 751 млн. долара. Печалбата на акция, като се изключат специалните ефекти, възлиза на 81 цента, което е малко над очакванията на анализаторите.

Компанията се е възползвала от своята платежна услуга PayPal, чрез която се осъществяват все повече транзакции. Продажбите само в Paypal са нараснали през трите месеца до края на декември 2013 г. с 19%. Акциите на конкурента на Amazon се покачиха в следборсовата сесия с около осем процента.

Концернът инвестира сериозно в плановете си за разширяване, заяви анализаторът Р. Джей. Хотови от Morningstar. Тези разходи може да са причината за предпазливата прогноза. "Инвестициите са за бъдещето и трябва да се считат за положителни, дори ако тежат на краткосрочния план за печалба", пояснява анализаторът.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още