IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски хакери откраднаха 1,2 млрд. потребителски пароли

Засегнати са повече от 500 млн. уникални имейл адреса

14:54 | 06.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Група руски хакери е откраднала 1,2 млрд. потребителски имена и пароли. Членовете на групата не са се целили в конкретен сайт, а като цяло към онлайн потребителите, разкрива частната компания за онлайн сигурност Hold Security.

Тя твърди, че ако се има предвид броя на засегнатите уникални имейл адреси, хакерите са събрали данни за повече от половин милиард души, пише Wall Street Journal.

Фирмата от Мулуоки не посочва кои са хакерите, жертвите или как групата е стигнала до данните.

Основателят и главен директор на Hold Security Алекс Холдън посочва в имейл, че е искал да „избегне обсъждането на местонахождението на хакерите и разкриването на имена, в случай че започне разследване“.

Въпреки това Hold Security разкрива, че атаката е обхванала около 420 000 сайта – както малки, така и големи. В списъка със засегнатите сайтове „влизат и много лидери в почти всички индустрии в целия свят, както и множество малки и дори лични уебсайтове“, посочва компанията.

Експерти по сигурността твърдят, че кражбата на потребителски имена и пароли е с впечатляващи размери и разкрива тенденцията през последните години, свързана с това киберпрестъпниците да събират данни от интернет, които да използват по-късно.

Според експертите подобни кражби са опасни за потребителите, които често използват едни и същи идентификационни данни за множество сайтове.

Така например след като хакери откраднаха потребителски данни от Adobe миналата есен, стана ясно, че част от потребителите на Facebook са използвали същите потребителски имена и пароли за акаунтите си в социалната мрежа.

“Няма значение от кой уебсайт ще вземат паролите“, твърди Авива Литан, анализатор по сигурността в Gartner.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още