IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

40% от компютрите в България са заразени със зловреден софтуер

32 на сто от компютрите в световен мащаб имат този проблем, сочат данни на компания XYZ

14:56 | 03.04.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

40% от компютрите в България са заразени със зловреден софтуер, сочат данни на българската компания за компютърно обслужване XYZ.

Според тях 32 на сто от компютрите по света имат подобен проблем. В Китай и Южна Корея броят им е над 50% и това са страните с най-голям процент заразени устройства.

Компанията посочва още, че зловредният софтуер е успял да атакува успешно 30 на сто от компютрите на домакинствата по света. Най-малко засегнати има в Швеция, докато в Канада броят им е най-висок.

Със спам атаки се сблъскват 24 млн. домакинства в САЩ. През последните две години 16 млн. от тях пък са имали проблеми с вируси.

През последната половин година 8 млн. американски домакинства са имали сблъсък с шпионски софтуер, а в резултат от зловреден софтуер 1 млн. домакинства са изгубили пари или важни данни.

По думите на Димитър Чобанов от XYZ през 2014 г. в света са създадени 27 млн. различни видове зловреден софтуер. „Всеки ден се появяват нови 74 000 вируса“, допълва той. Годишно те водят до загубата на 4,55 млрд. долара на американците.

При 95 на сто от инцидентите, свързани със сигурността, има човешка грешка. Тя е и причината за 32 на сто от всички загуби на данни.

Съветът на Чобанов към потребителите на компютри е да въведат правила за компютърна безопасност у дома и в офиса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
diasnoto
преди 9 години
Драги съотечественици, пробвайте линукс на десктоп/лаптоп-а. ***.ubuntu.com. Няма нужда от антивирусна, почти всичко нужно идва инсталирано- офис пакет, приложим браузер, драйвери и др. И всичко това легално и безплатно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още