IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската търсачка Яндекс „намери“ Иран

13-14 млн. иранци могат да започнат да използват руската търсачка

08:25 | 26.10.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руската търсачка Яндекс „намери“ Иран

Руската технологична компания Яндекс отваря офис в Иран, като търсачката ще бъде достъпна за широкоизползваните ирански мрежи, съобщава РБК, позовавайки се на министрите на масовите комуникации на Русия Николай Никифоров и на иранския му колега Махмуд Ваези. 

„Добре сме запознати с мощната руска търсачка Яндекс. Договорихме се Яндекс да отвори офис в Иран. Системата ще бъде адаптирана за иранските потребители на персийски език“, цитира ТАСС изявлението на иранския министър след преговорите в Техеран.

Според Ваези 13-14 млн. иранци могат да започнат да използват руската търсачка. По думите му Техеран ще насърчи сътрудничеството си с Русия в областта на интернет и изстрелването на сателити, предава и иранската агенция IRNA. За начало двете страни ще насърчат сътрудничеството в трансфера на данни чрез международната кабелна система EPEG (Europe-Persia Express Gateway). 

От своя страна руският министър на комуникациите Никифоров е заявил, че при разширяването на сътрудничеството с Иран Русия ще отчита националните закони, историческите традиции и културните особености на двете страни.

Русия е „готова да представи на Иран съвременни информационно-комуникационни технологии, в това число и за правителствени нужди и програми на Ислямската република“.

Русия е предложила на Техеран да разработват съвместни интернет продукти за износ в трети страни и иранският министър е подкрепил предложението.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Илко
преди 8 години
Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още