IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Анонимните" с първи успехи срещу "Ислямска държава"

5500 свързани с ИДИЛ акаунти са били деактивирани

16:06 | 18.11.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Хактивистката (от думите "хакер" и "активист" - бел. ред.) мрежа "Анонимните", която обяви война на „Ислямска държава“ заради бруталните атентати в Париж, отчита първите си успехи. Хакерите твърдят, че около 5500 акаунта в Twitter и в други сайтове, свързани с предполагаеми членове на ИДИЛ, са били деактивирани, пише Wired. Според британския Independent поне в един от случаите се касае и за адрес на член на ИДИЛ. 

Акцията следва обявление на "Анонимните" от понеделник, според което френският клон на организацията обяви „най-голямата дигитална кампания в историята на мрежата“. "Анонимните" от целия свят ще ви издирват", се казва във видеото по адрес на ИДИЛ. „Ние се подготвяме за най-голямата операция срещу вас. Очаквайте мащабни кибератаки".

В същото време и приятелски настроени към ИДИЛ акаунти реагираха на заплахата. Според информация от Business Insider симпатизанти на групировката са се обърнали чрез услугата за съобщения Telegram към своите последователи. В отговора преди всичко ставало дума за начините за защита срещу кибератаки от "Анонимните". „Не отваряйте непознати връзки, винаги променяйте своя IP адрес и не говорете с потребители, които не познавате в Instagram", гласят простите съвети, които сега се разпространяват.

След атаката срещу редакторите на сатиричното списание Charlie Hebdo по-рано през годината Anonymous също обявиха цифрова кампания срещу ИДИЛ. Под хаштага #opFrance (а по-късно #opISIS) се разпространяваше информация за т. нар. атаки тип Defacing над сайтове, за които се предполага, че са свързани с джихадистите. При това тези сайтове се пренатоварват с фалшиви поръчки за достъп, докато не се сринат, така че да не могат да бъдат изпълнени с ново съдържание - обикновено политически послания. Също така хакерите събраха хиляди профили, които считат за свързани с терористите, и ги публикуват в онлайн списъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Успеха е там, че средствата им за комуникация стават все по-малко.Скоро отново ще са принудени да се спасяват из пещерите и дупките и да ползват пощенски гълъби и ястреби. Няма да имат възможност да си показват и обезглавяванията по медиите и интернет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
forexar
преди 8 години
Къде е "успеха"? ... Че вече лошите са предупредени, че са следени и ще се укрият?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още