IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как необикновена група от хакери се обедини срещу "Ислямска държава"

Интернет пиратите свалят сайтове и профили в социалните мрежи, свързани със сунитската групировка

09:06 | 27.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Боец на ИДИЛ държи флаг на организацията и оръжие в град Мосул през юни, Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Боец на ИДИЛ държи флаг на организацията и оръжие в град Мосул през юни, Снимка: Ройтерс

Група от необикновени съюзници атакува сунитската групировка "Ислямска държава" (ИД), подиграва се на нейните последователи, атакува профилите им в Twitter и блокира всички комуникации на групата, пише технологичното издание Mashable.

В тайната кампания, чията цел е поемането на контрол върху пропагандата на ИД в социалните мрежи, участват американски хакери, Сирийската електронна армия (SEA), групата Anonymous, както и иранци, които вероятно са свързани с правителството в Техеран.

Мистериозен американски хакер, известен с прякора си th3Je5t3r (the Jester - пялячото) твърди, че е свалил няколко интернет сайта, свързани с ИД. По този начин той иска да накара поддръжниците на групировката да концентрират присъствието си в социалните мрежи, защото "по-малките пространства се наблюдават по-лесно", както пише самият хакер в Twitter.

Известен с атаките си към сайтовете на Anonymous и WikiLeaks, в миналото The Jester е демонстрирал възможности временно да сваля различни сайтове, запазвайки своите анонимност и мотиви. Според някои под псевдонима се изявява цяла група от хакери с проамериканска нагласа.

На 20 август the Jester използва създадения веднага след обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоули хаштаг #ISISmediaBlackout, за да призове последователите си да докладват като спам свързаните с ИД профили в Twitter, за да може управата на социалната мрежа да ги блокира.

Два часа след направения призив the Jester започна да празнува, използвайки военния жаргон "tango down" при всеки свален профил. IT специалистът Матео Флора коментира пред Mashable, че поне 2 от всички 19 блокирани профила действително са били свързани с ИД. "Той е дигитален отмъстител", казва Флора. Работата на the Jester е "дигитална отплата", която изобличава някои от профилите в Twitter и "принуждава социалната мрежа да действа".

Въпреки че подобна дейност не изглежда особено изтънчена, тя е доста ефективна. Блокирането на профилите в Twitter принуждава поддръжниците на ИД да започнат от нулата, регистрирайки нов профил с по-малко последователи и съответно по-малка аудитория, която да възприема пропагандата.

Веднага след акцията на the Jester експерти сигнализираха, че хората от ИД реагират на действията на Twitter, регистрирайки нови, по-прикрити профили. Групировката развива и обширна стратегия в социалните мрежи, хвалейки се с кървавите си подвизи, опитвайки по този начин да мотивира хората да се присъединят към редиците й и да разпространи посланията си.

Последна актуализация: 15:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още