IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yahoo нае финансови съветници, за да разгледа "стратегическите си опции"

Технологичната компания сформира и независима комисия с членове на управителния си съвет

18:07 | 19.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Затруднената технологична компания Yahoo! Inc. е наела финансови съветници и е създала комисия от независими членове на управителния съвет, за да разгледа стратегическите си опции за трансформация и потенциални сделки вследствие на нарастващия натиск от инвеститорите, съобщава Bloomberg.

Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co. и PJT Partners Inc. ще бъдат финансовите консултанти, се съобщава в изявление от петък. Независимата комисия пък ще изгради стратегия, с която да се достигне до възможно най-много заинтересувани страни и ще отправя предложения по предложени сделки, каза още Yahoo.

Главният изпълнителен директор Мариса Майер е изправена пред засилен контрол от страна на акционери активисти заради трудностите, които изпитва с повишаване на продажбите. Миналата година компанията изостави плана си за продажба на дела си в Alibaba Group и заяви, че вместо това ще се раздели с други бизнеси чрез по-сложна трансакция, известно като „обратно отделяне“. Майер сигнализира, че ще обмисли продажбата на ключови активи. Verizon Communications заяви, че ще проучи възможностите за сделки, като се твърди още, че частните фондове TPG и Bain Capital Partners LLC също обмислят оферти към компанията.

„Отделянето на дела ни в Alibaba от оперативния бизнес на Yahoo е съществено важен за постигането на максимално голяма печалба за акционерите ни“, казва Майер в изявлението. „В допълнение към обратното изкупуване има и стратегически алтернативи, които могат да ни помогнат да постигнем продажбата, докато в същото време укрепваме бизнеса си".

През декември Yahoo изостави отдавнашния си план да продаде дела си в Alibaba заради опасения, че продажбата ще доведе до дължими данъци в размер на 10 млрд. долара. Този ход разочарова инвеститорите, които очакваха да спечелят от продажбата и засили критиките срещу стратегията на Майер за преструктуриране на интернет портала.

„Вярвам, че се отнасят сериозно към отделянето на азиатските активи от оперативната компания“, казва Пол Суийни, анализатор в Bloomberg Intelligence. “Въпросът е как ще се случи това“.

Създаването на отделна независима комисия ще накара някои директори да се фокусират върху продажбата, докато в същото време Майер и заместниците ѝ насочат усилията си към намаляване на разходите, повдигайки духа и поддържайки дейностите активни. В същия ден, в който бордът на Yahoo заяви, че ще разгледа стратегическите опции, Майер представи и план за съкращаване на 15% от служителите и спиране на някои продуктови линии. Оттогава компанията започна да изпълнява стратегията, като тази седмица съобщи, че ще спре седем дигитални списания.

Майер се опитва да засили интернет портала, преминаващ през един от най-предизвикателните си периоди в над 20-годишната си история. Откакто по-нови интернет търсачки и социални мрежи, като Facebook и Google, привлякоха инвеститорите, Yahoo не успява да поддържа темпото, а продажбите намаляват прогресивно след пика си през 2008 г.

Създаването на независима комисия ще помогне и за омилостивяването на акционери активисти, включително Starboard Value LP, Canyon Capital Advisors и SpringOwl Asset Management, които увеличават натиска върху Yahoo за прилагане на по-бързи и по-драстични мерки. Твърди се, че Starboard е предприела и първи стъпки за прокси битка, сигнализирайки, че акционерът не е доволен от последната стратегия на компанията и иска обмислянето на продажба. Инвеститорът призовава Yahoo да продаде основния си бизнес и да смени управлението си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още