IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 10 хил. вируса заплашват бизнеса у нас всеки ден

Антивирусната технология е само основата на информационната сигурност на компаниите, твърди Спас Иванов от Centio

14:01 | 30.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Над 10 хил. вируса заплашват българския бизнес всеки ден, разкриват от компанията, предлагаща решения за киберсигурност, CENTIO Professional IT Security.

От компанията посочват, че броят на уникалните вируси, засечени всеки ден от продуктите на ESET в България се е увеличил с над 100%. По думите на търговския директор на фирмата Спас Иванов средният дневен брой вируси, които софтуерът открива ежедневно, е 10 хил.

„Близо 20% от засечените заплахи в България са криптовируси и ransomware – вируси, които криптират или заключват информацията на заразеното устройство и искат откуп за нея,“ коментира Иванов. На второ място се нареждат троянските коне (15% от вирусите от началото на годината, а на трето са червеите (8%).

По думите на Спас Иванов антивирусната технология е само основата на информационната сигурност на една компания днес. Самата технология се е развила значително през последните години, най-вече под влияние на развитието на киберпрестъпността.

„Ако преди години беше достатъчно едно антивирусно решение да залага на сигнатури за разкриването на вируси, сега вече е необходимо то да разпознава значително по-добре прикрити атаки, включително и създадени специално срещу определена организация,“ коментира Иванов.

Сред важните неща за защитата на една система за защита на данните е нейната синхронизираност, както и лесното ѝ управление. Същевременно ефективната информационна сигурност зависи и от резервни копия на информацията, която може да стане жертва не само на атака, а и на други непредвидени ситуации.

Компаниите трябва да разчитат на приложения за криптиране на данните, особено за тези на преносими устройства, за класифицирането и управляването на информационните потоци и за дистанционно управление на IT активите на организацията.

Според Спас Иванов, ако се комбинират правилните компетенции, волята на мениджмънта, прави се оценка на рисковете, компанията е на няколко нива над останалите.

„Нека не забравяме, че философията на киберпрестъпниците е да търсят най-лесните жертви. Ако поставите трудно преодолими бариери в собствената си среда, лесно ще ги демотивирате", коментира още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още