IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank настоява за 30% отстъпка от оценката за Uber

Търговото предложение оценява компанията на 48 млрд. долара спрямо последната досега оценка на стартъпа от 69 млрд. долара

11:18 | 28.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	SoftBank може да стане един от най-големите акционери в Uber. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

SoftBank може да стане един от най-големите акционери в Uber. Снимка: Ройтерс

Японският конгломерат SoftBank Group Corp. и група инвеститори се опитват да купят дял в Uber Technologies Inc. при значителна отстъпка от оценката на компанията на стойност 69 млрд. долара, опитвайки се да затворят преговорите по една от най-големите покупки на акции в частна компания, предава Bloomberg.

SoftBank и партньорите ѝ, включително инвестиционните фирми Dragoneer Investment Group и General Atlantic, предлагат да инвестират над 6 млрд. долара за дял, който ще оцени компанията с растящи печалби на 48 млрд. долара. Оценката е с около 30% по-ниска оценка от тази, която Uber получи в последния кръг на набиране на средства според запознати източници.

Осъществяването на инвестицията от японската SoftBank е основен приоритет за новия главен изпълнителен директор на Uber Дара Косровшахи, който смята сделката за шанс да спре разрива в компанията и да привлече нов мощен съюзник. Uber приключва една безумна година, в която съоснователят и бивш главен изпълнителен директор Травис Каланик трябваше да подаде оставка под натиск. Наскоро дружеството призна и че е скрило хакерска така, при която са били изложени на риск лични данни от 57 млн. клиенти и шофьори.

„Очакванията на SoftBank, че могат да накарат акционерите да се разделят с акциите си на стойност около 50 млрд. долара, са негативни новини", казва Кърк Будри, анализатор от New Street Research. "Всички скандали от изминалата година допринесоха за спада", допълва той.

Ако успее, коалицията, ръководена от SoftBank, ще купи най-малко 14% от акциите на съществуващите инвеститори на Uber. Покупката, заедно с още 1 млрд. долара директни инвестиции в компанията, ще направи групата един от най-големите акционери на Uber, твърдят източници, които са пожелали да не бъдат идентифицирани, тъй като условията са поверителни.

Коалицията около SoftBank ще получи две места в Борда на директорите, ако продажбата на акции бъде завършена.

Предложението дава възможност на съществуващите акционери да продадат част от акциите си и да капитализират част от стойността, която е трудно да се реализира, докато компанията със седалище в Сан Франциско се готви за първичното си публично предлагане. Косровшахи каза, че очаква Uber да стане публично дружество до 2019 г.

Търговото предложение се очаква да започне във вторник, казват източници от преговорите. Въпреки че редица инвеститори от Uber са се съгласили да продадат акции, тази част от процеса може да продължи до 20 работни дни, твърдят запознати. Говорител на компанията е отказал да коментира темата.

Разширяването на борда на дружеството и други реформи в управлението бяха обвързани именно с продажбата на акции, увеличавайки дяловете. Сделката обаче не е вързана в кърпа. Акционерите ще трябва да продадат акциите при стойност на компанията от 48 млрд. долара. Цената ще донесе значителна нестабилност за много от ранните инвеститори. Ако акционерите не са съгласни да продадат достатъчен брой акции, SoftBank може да повиши цената или да си тръгне с празни ръце, твърдят източниците на агенцията.

Акциите на SoftBank се обезцениха с по-малко от 1% във вторник по време на сесията в Токио.

SoftBank се насочва към акциите на Uber след трудна 2017 г. Освен хакерската атака и оставката на бившия главен изпълнителен директор Травис Каланик компанията, която се занимава със споделено пътуване, започна да губи пазарен дял заради най-големия си конкурент в САЩ и е изправена пред съдебен процес от страна на Waymo, част от Alphabet Inc.

SoftBank, ръководена от японския милиардер Масайоши Сон, набра 93 млрд. долара през тази година и се превърна в най-големия инвестиционен фонд за технологични компаии. Той увеличава инвестициите си извън традиционния си мобилен бизнес със сделки в областта на електронната търговия, роботиката, полупроводниците и спътниците. SoftBank вече има дял от китайския Didi Chuxing, индийската Ola и Grab от Югоизточна Азия, три от най-големите компании за споделено пътуване в света след Uber.

Една евентуална сделка на SoftBank с Uber може да доведе до редица сливания и концентрации сред конкурентите ѝ в света. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още