IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънският стартъп UiPath постигна оценка от 29 млрд. долара на Wall Street

Най-високо оценяваният европейски стартъп постигна ръст от 20% на цената на акциите си след IPO-то

08:46 | 22.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият служител на Microsoft и сегашен основател и главен изпълнителен директор на UIPath Даниел Динеш. <em>Снимка: NYSE</em></p>

Бившият служител на Microsoft и сегашен основател и главен изпълнителен директор на UIPath Даниел Динеш. Снимка: NYSE

Източна Европа печели от силното образование по математика, информационни технологии и инженеринг

В ретроспекция Лучана Ликсандру смята, че две неща са били решаващи. Първо, малката компания от Румъния е разработила специален имидж за себе си. „При първото си посещение сгреших, като казах: Уау, би било толкова страхотно да инвестираме в румънска компания.“ На което някой отговори: „Ние се намираме в Румъния, но сме компания от Силициевата долина“, казва мениджърът, която сега работи за конкурента на Accel - Sequoia.

Второ, големите международни компании бързо са осъзнали, че по-нататъшното развитие на UiPath може да трансформира техния собствен бизнес модел. Тя съобщава за клиентско събитие от ранните дни, на което опитни мениджъри са си казали: „Ако това работи в голям мащаб, ще можем да управляваме бизнеса си съвсем различно“.

Късметът е част от бизнеса с рисков капитал. Румънското стартъп чудо обаче не е рожба на случайността. По-скоро регионът е подценен. Под съветско влияние образователната система се оформи в научнотехнически превес, което е предимство за Източна Европа според Earlybird. През пролетта рисковият капиталист стартира втория си фонд „Digital East“ с общо 200 милиона евро.

„За да развиете новаторски, разрушителни технологии, вече не се нуждаете от страхотна инфраструктура, а от умници“, казва Хендрик Брандис. Индустрията на рисков капитал все още не е разбрала напълно това.

Според Лучана Ликсандру, основателят на UiPath Динеш сега е модел за подражание за много основатели, особено извън големите градове. Веднъж той е казал за началото на своя стартъп: „Дори не знаех, че идеята за стартъпите е: заемане на пари от инвеститори, валидиране на идеи, разработване на продукт за навлизане на пазара и чак след това - стратегия“.

IPO-то: как да изчислим печалбата на инвеститорите

За да се разбере как ще се изплатят приходите от IPO за инвеститорите, трябва да се използват типичните за индустрията предположения в допълнение към публично достъпните данни за сумите и оценките на финансирането. Съответно кръгът на Seed инвеститорите трябва да е придобил около 20 процента от UiPath през 2015 г., а Earlybird следва да държи 12,5 процента.

В резултат на това трябва да се вземат предвид ефектите на разреждане. Всяко увеличение на капитала, в което инвеститорът не инвестира поне в съотношението, в което е участвал до момента, намалява дела. Тази опция бързо се изчерпва за малък фонд.

Ако се изчисли случая с UiPath, делът на първите инвеститори би се намалил наполовина с максимално разреждане до момента, в който компанията стане публична. Коефициентът на умножение за тези инвестиции е 1813. Въпреки това, чрез последващи инвестиции на обща стойност девет милиона долара, Earlybird вероятно е запазил дял от малко под десет процента и е натрупал общо 2,9 милиарда долара. По време на IPO-то обаче компанията ще продаде само пет процента от собствените си акции - индикация, че очаква известно увеличение на стойността.

При тези изчисления се пренебрегва факта, че Earlybird и другите инвеститори вероятно вече са продали много малки количества акции в ранен етап, за да намалят риска си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още