IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънският стартъп UiPath постигна оценка от 29 млрд. долара на Wall Street

Най-високо оценяваният европейски стартъп постигна ръст от 20% на цената на акциите си след IPO-то

08:46 | 22.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият служител на Microsoft и сегашен основател и главен изпълнителен директор на UIPath Даниел Динеш. <em>Снимка: NYSE</em></p>

Бившият служител на Microsoft и сегашен основател и главен изпълнителен директор на UIPath Даниел Динеш. Снимка: NYSE

Стартъпите в Румъния се самофинсират – поне първоначално

В ретроспекция тенденциите в бизнеса с рисков капитал често изглеждат трудни за предвиждане. Брандис също признава, че едва негови колеги са успели да го накарат да разбере: софтуерът на UiPath върши глупавата и повторяема офисна работа, както промишлените роботи правят във фабриката. Математикът Даниел Динеш обаче изразява това по много по-техничен начин.

Съгласно правилата на Американската комисия за ценни книжа и борси инвеститорите нямат право да дават интервюта по време на IPO. Ето защо редица медии говориха с тях по-рано - за началото на UiPath.

„Даниел не беше страхотен презентатор“, казва пред германския Handelsblatt Дан Лупу, румънец и един от четиримата партньори за „ Digital East“ на Earlybird, които инвестират в Източна Европа и Турция с независим фонд. Той бе до голяма степен отговорен за това, че фирмата за рисков капитал все пак ще влага пари в UiPath.

В Германия много основатели възприемат себе си като продавачи. В много сегменти всичко се върти около въпроса кой може да убеди инвеститорите. От друга страна, в Румъния стартиращите фирми обикновено се самофинансират. „Целият регион страда от хронична липса на институционален капитал“, казва Лупу. Ако искате да финансирате, трябва да потърсите някой: той разбира за UiPath през 2014 г. чрез свой познат.

Компанията стартира като доставчик на аутсорсинг услуги през 2005 г. под името Deskover. След това Даниел Динеш се е замислил върху темата за автоматизацията на процесите. „Когато се срещнахме за първи път на кафе, десет души седяха плътно един до друг в офиса в жилищен блок“, съобщава Лупу. „Там нямаше продукт, нямаше търговски модел - просто много проста демонстрация“.

14 месеца, докато основателят и инвеститорите постигнат споразумение

Инвеститорът е знаел, че подобни идеи са раждани няколко пъти - без огромен успех. Но той вижда; потенциал. Големите технологични компании все още не бяха проявили интерес към пазара. Той смяташе, че конкурентите с годишен оборот от десет милиона долара могат да бъдат настигнати със сериозно вливане на капитала.

„Колкото и да е странно, ние бяхме единствената възможност за UiPath“, казва Лупу. „Но те напълно не се доверяват на системата за приемане на инвеститорски пари. Защо инвеститорите искат да ни дадат пари? Как искат да ни помогнат? "

Отнема 14 месеца, докато основателят и инвеститорът постигнат споразумение. Лупу също така е търсил съинвеститори, само една от 15 фирми за рисков капитал е искала да участва. Тогава Credo Ventures от Чешката република убеждава и Seedcamp от Лондон да се включи.

Едно от първите споразумения между инвеститор и основател: UiPath трябва да се премести в Ню Йорк. Румънският вътрешен пазар не предоставял подходяща тестова зона за продуктите.Глобалният бизнес не би могъл да се развие по-добре за UiPath: „Веднага след нашата инвестиция пазарът набра скорост и имаше истински прилив на компании, които искаха да тестват и внедрят RPA технологията“, казва Лупу. Международните клиенти са донесли пробива - от Япония, от Индия, особено от САЩ. Фактът, че известният американски фонд Accel разбра за UiPath на ранен етап и според проспекта на фондовата борса държи повечето от акциите (заедно с Earlybird), е свързан с румънец. Тогавашният партньор на Accel Лучана Ликсандру се решава да посети в родината си, за да потърси ключовите хора в бизнеса с рисков капитал там.

Дотогава тя никога не се е занимавала с румънската сцена, казва самата Ликсандру пред Handelsblatt. „Разпитах наоколо и някой ме запозна с Дан Лупу.“ Така за пръв път тя чува за автоматизацията на процеситете - на кафе. Няколко месеца по-късно, в началото на 2017 г., Accel води първия основен кръг на финансиране на UiPath (Серия A) за 30 милиона долара.

През септември 2018 г. UiPath написа в Twitter, че сега има годишни периодични приходи от сто милиона долара. Това беше годината, в която стартъпът се превърна в еднорог. Така се наричат стартъпите с оценка от един милиард долара. В края на 2019 г. UiPath дори стана първият в Европа „Decacorn“ с оценка от десет милиарда долара.

Освен липсата на печалба, един от най-големите рискове е нарастващата конкуренция от така наречените No-Code компании които са подобни на UiPath.

Последна актуализация: 01:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още