IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Teamviewer се срина с почти една трета

Въпреки това потвърждаването на понижената прогноза се приема добре от инвеститорите

13:06 | 03.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/ARMANDO BABANI</em></p>

Снимка: EPA/ARMANDO BABANI

Главният изпълнителен директор на Teamviewer Оливер Щайл не счита, че изпитващата затруднения напоследък компания „е в криза“.

„Справяме се солидно, макар че очаквахме повече за тази година“, каза Щайл при представянето на тримесечния отчет в сряда, цитиран от Handelsblatt. Коригиранaтa оперативна печалба (Ebitda) на Teamviewer падна през третото тримесечие с 27% до 42,3 млн. евро.

В началото на октомври базираната в Гьопинген компания намали очакванията си за годината като цяло, като по този начин изпрати цената на акциите надолу. Освен това се оказа, че договорът на финансовия директор Стефан Гайзер няма да се удължи и се търси нов ръководител на продажбите, за да се осигури повече растеж. 

Teamviewer потвърди понижените си очаквания, които бяха добре приети на фондовия пазар и доведоха до поскъпване от 4,7% на книжата в началото на пазарната търговия в сряда. Според Щайл ниската цена на акциите може да бъде „привлекателна входна точка“ за нови инвеститори. Мениджърът на активи T. Rowe Price наскоро увеличи дела си до повече от 5%.

За цялата година компанията очаква фактурираните продажби да достигнат 535 до 555 млн. евро след около 460 млн. евро през 2020 г. Коригираният марж на оперативна печалба трябва да бъде между 44 и 46 процента през 2021 г. - след само 33,6 процента през третото тримесечие. За да увеличи отново маржа, Щайл възнамерява да преразгледа по-внимателно разходите. Трябва да се консолидираме, каза мениджърът. Засега германският софтуерен производител се отказва да наема нови служители.

Teamviewer беше един от големите победители в кризата с коронавируса, защото софтуерът позволява достъп до други компютри - за отдалечена поддръжка, например, а това беше особено важно за служителите, работещи отдалечено. Компанията залага все повече на партньорства. Базираната в Гьопинген фирма работи със SAP и Google Cloud за разширяване на бизнеса с разширена реалност.

Въпреки понижението на печалбите през третото тримесечие акциите на Teamviewer се озоваха на върха на MDax. Книжата на софтуерната компания поскъпват с до 10,4% до триседмичен връх от 14,44 евро. Според борсовите посредници потвърждаването на прогнозата за годината като цяло, която беше понижена в началото на октомври, вдъхва оптимизъм.

Понижената прогноза, съчетана с "екшън план" от ръководството, предполага, че компанията работи усилено, за да се върне на пътя на растежа, казва и JP Morgan в коментар. Акциите на Teamview са загубили около 70% от стойността си от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още