IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tencent се отказва от дела си в JD.com, давайки 16 млрд. долара на акционерите

Гигантът твърди, че компанията за електронна търговия е нараснала до степен, в която вече не се нуждае от финансовата му подкрепа

10:44 | 23.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg

Китайският социално-медиен гигант Tencent Holdings Ltd. се отказва от по-голямата част от дела си в JD.com Inc., заявявайки, че компанията за електронна търговия е нараснала до степен, в която вече не се нуждае от финансовата подкрепа на Tencent.

В четвъртък Tencent заяви, че ще разпредели около 457 млн. акции на JD.com на стойност около 16,4 млрд. долара под формата на специален дивидент за акционерите на Tencent. Преразпределението оставя на Tencent дял от 2,3% в JD.com. За сравнение – досега този дял бе от 17%, което правеше Tencent най-големият акционер на JD, пише The Wall Street Journal.

С отказа на Tencent от дела си в JD на практика се затваря една глава, в която гигантът в областта на социалните медии натрупа дял в конкурента на Alibaba Group Holding Ltd., за да му се противопостави на огромния китайски пазар на електронна търговия. Той все още запазва значителни дялове в други големи играчи в областта на електронната търговия, като доставчика на храна Meituan и гиганта в пазаруването Pinduoduo Inc.

Като част от новото споразумение Tencent заяви, че нейният президент Мартин Лау е подал оставка от борда на JD.com. Tencent заяви, че двете компании ще продължат да поддържат бизнес отношения въпреки продажбата на дела.

Акциите на JD.com се сринаха със 7,6% в сутрешната търговия в Хонконг след обявяването на споразумението. Книжата на Tencent поскъпнаха с 4,5%.

Tencent, известен най-вече с вездесъщото си приложение за социални медии WeChat и с доминиращото си присъствие на китайския пазар на онлайн игри, инвестира сериозно в технологични компании в страната и в чужбина, като се превърна в значителен инвеститор в перспективни фирми в областта на социалните медии, развлеченията и електрическите превозни средства.

Много от тези залози се изплатиха добре на фона на дългогодишния бум на акциите на технологичните компании в Китай. През ноември Tencent оповести, че инвестиционното му портфолио е на стойност 138 млрд. долара към края на септември 2020 г., което е близо 10 пъти повече от отчетеното четири години по-рано.

Напоследък Tencent е под прицела на китайските регулаторни мерки срещу интернет и други големи технологични компании, което допринесе за спад на акциите с около 20% тази година.

В изследователска бележка Томас Чон, анализатор в инвестиционната банка Jefferies, заяви, че JD.com е отчела здравословен ръст на финансовите си показатели, включително на маржовете, приходите, рентабилността и паричните потоци. „JD демонстрира стабилно изпълнение през последните няколко години при продължаващо подобрение на фундаменталните показатели от 2014 г. насам", казва той.

JD.com отчете 29% увеличение на приходите през миналата година, а нетната печалба нарасна повече от четири пъти до 49,4 млрд. юана (около 7,6 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още