IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна се подготвя за евентуално прехвърляне на данните си зад граница

Страната работи по план, свързан с опазването на данните, в случай че руските сили навлязат достигнат до повече градове

11:50 | 10.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Украинското правителството се подготвя за потенциална необходимост от преместване на данни на сървърите си в чужбина, ако руските сили навлязат по-навътре в страната, обяви представител на властите, цитиран от Ройтерс.

Виктор Жора, заместник-директор на Държавната служба за специални комуникации и защита на информацията в Украйна, подчертава, че неговият отдел е планирал извънредни ситуации. Това, че изобщо обмисля тези въпроси, предполага, че украинците искат да бъдат готови за всяка руска заплаха от изземане на чувствителни правителствени документи, посочи той.

„Подготвяме терена“, коментира Джора. „План А беше да се защити ИТ инфраструктурата в Украйна. Преместването ѝ в друга държава би било „План Б или В“, коментира той.

Това може да се случи само след одобрение на регулаторните промени от украинските власти, казва още той.

Представители на правителството вече изпращат оборудване и резервни копия до по-сигурни райони на Украйна, които са извън обсега на руските сили, които нахлуха на 24 февруари и обсадиха няколко града.

През февруари Жора каза пред Politico, че има планове за преместване на важни данни от столицата Киев, ако тя бъде застрашена, но подготовката за потенциалното прехвърляне на данни в чужбина е още една стъпка напред.

Украйна е получила предложения за хостване на данни от различни държави, казва Жора, но отказва да разкрие от кои. Поради близостта „ще се предпочитат европейски локации“, допълва той.

„Има много опции“, коментира той. „Всички предложения са добре дошли и заслужават обмисляне“, допълни Жора.

Той не разкрива подробности за това как може да се осъществи подобен ход, но казва, че преходните усилия за държане на правителствените данни извън обсега на Русия са включвали или физическото транспортиране на сървъри и сменяеми устройства за съхранение, или дигитална миграция на данни от една услуга към сървър на друга.

Въпреки че властите се съгласиха да премахнат ограничението за изпращане на украински данни в чужбина и да бъде създаден протокол за премахване на ИТ активи, това не би означавало непременно, че всички или повечето държавни данни или мрежово оборудване веднага ще бъдат изнесени извън страната, коментира Жора.

Правителствените агенции ще трябва да решават за всеки отделен случай дали да продължат дейността си в страната, или да се евакуират.

Какво да се прави по време на война с купищата данни, събирани от правителствата, стана тема от международно значение след светкавичната офанзива на талибаните в Афганистан миналия август. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хаха, тия лъжи кога ви ги спуснаха? Пресни ли са? Лавров от днешната среща в Анталия "ние никога не сме нападали Украйна". Това са те, империя на злото и лъжите, а ти си обикновен неудачник в живота и пyдел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Украйна се готви за още много неща: "Мирните жители на село Николское съобщиха, че националистическа група бойци в населеното място се готви да прочисти Николо-Василевския манастир Свето Успение Богородично, обителта на отец Зосима. Екстремистите възнамеряват да убият свещенослужителите, тъй като те са отказали да бъдат мобилизират и да воюват с руснаците."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още