IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срив на Alibaba след включването ѝ в списъка за делистване в САЩ

Пекин продължава да отказва да разреши на американски служители да прегледат работата на одиторите

09:45 | 01.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Акциите на Alibaba Group Holding Ltd. поевтиняха в понеделник на фона на засилващите се опасения, че книжата на компанията могат да бъдат изхвърлени от американските фондови борси заради неспазване на правилата за разкриване на информация в САЩ.

Цената на акциите на гиганта в електронната търговия се понижи с 5,7% в Хонконг, което доведе до спад в технологичния индекс Hang Seng, който се понижи с 1,8%. В петък американският орган за наблюдение на борсовата търговия добави акциите на компанията към нарастващия списък на концерните, които са изправени пред делистване заради отказа на Пекин да разреши на американски служители да прегледат работата на одиторите, предава Bloomberg.

Акциите на Alibaba поскъпнаха за кратко в началото на миналата седмица на фона на оптимизма, че планът на компанията да търси първично листване в Хонконг ще ѝ позволи да привлече повече инвеститори от континента. Оттогава повишенията в цената бяха изтрити, тъй като търговците се подготвят за отчета на фирмата, който трябва да бъде представен тази седмица, а анализаторите прогнозират, че фирмата ще обяви първото си забавяне на тримесечните приходи.

„Неотдавнашното заявление на Alibaba до хонконгската борса (HKEX) за статут на двойно първично листване и липсата на положителни новини относно преговорите между САЩ и Китай по въпросите на одита вероятно са накарали пазара да вярва по-силно, че китайските депозитарни разписки неизбежно ще бъдат делиствани", пишат анализаторите на Jefferies, включително Едисон Лий, в бележка от неделя. Акциите Акциите

Alibaba заяви, че ще се стреми да запази статута си на листване на NYSE и HKEX и ще спазва приложимите закони и разпоредби.

Акциите на компанията се обезцениха с 27% от достигнатия през юли връх, след като се изстреляха със 70% от рекордно ниското ниво, достигнато през март. Възстановяването ѝ загуби инерция, след като бе съобщено, че ръководители на компанията са били разпитани от властите във връзка с дело за кражба на данни, а фирмата е била глобена за неправилно отчитане на минали сделки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още