IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba се стреми към първично листване в Хонконг

Този ход може да бъде предвестник на вълна от китайски фирми, които се преместват от щатски борси в Азия

09:05 | 26.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Alibaba Group Holding Ltd. се стреми към първично листване в Хонконг, с което ще затвърди статута на финансовия център като алтернатива на пазарите в САЩ и ще проправи пътя на инвеститорите в Китай към възможността за първи път да купуват директно акции на най-известната компания за електронна търговия в страната.

Alibaba заяви във вторник, че ще кандидатства за повишаване на търговския си статут в азиатския град, което на свой ред ще позволи на гиганта на стойност 285 млрд. долара да се включи в борсовата връзка Stock Connect с борсите в Шанхай и Шънджън. Това би могло да повиши ликвидността след едногодишните разпродажби, предизвикани от забавянето на китайската икономика и репресиите на Пекин срещу най-мощните интернет компании, предава Bloomberg.

Този ход, който се очаква до края на годината, ще предостави на стотици милиони инвеститори в континентален Китай пряк достъп до акции на една от най-известните компании в страната, която през 2014 г. направи фурор, когато дебютира в Ню Йорк като най-голямото първично публично предлагане в историята. Действията на Alibaba могат да насърчат други компании да последват примера ѝ, като помогнат за утвърждаването на Хонконг като алтернативно място за търговия, след като американските регулаторни органи заплашват да изхвърлят китайските компании от американските борси, ако не спазват правилата за одит.

Акциите на Alibaba поскъпнаха с 4,5% в Хонконг, а книжата на борсовия оператор Hong Kong Exchanges and Clearing Ltd. - с повече от 3%. Акциите на SoftBank Group Corp., най-големият акционер на Alibaba, поскъпнаха с повече от 3% в Токио. 

„Това е значителен ход за Alibaba, като се има предвид, че това е най-голямото вторично листване в Хонконг", казва Уилър Чен, анализатор във Forsyth Barr Asia Ltd. Включването в борсовото свързване „може да доведе до по-диверсифицирана инвеститорска база за Alibaba и да позволи на континенталните инвеститори да имат пряк инвестиционен достъп до Alibaba чрез търговия в южна посока".

Alibaba загуби около две трети от стойността си от пика през 2020 г. насам, подкопана от регулаторни мерки, които целяха да ограничат антиконкурентното поведение в интернет сектора. Понастоящем тя има вторично листване на борсата в Хонконг. Средният дневен обем на търговията ѝ в Хонконг е около 700 млн. долара в сравнение с около 3,2 млрд. долара в САЩ.

Главният изпълнителен директор на HKEx Николас Агузин заяви, че все повече компании с вторични акции в Хонконг обмислят първични листвания, докато други може да бъдат принудени да го направят заради правилата на пазара.

Перспективата за включване в Stock Connect на компании като Alibaba бе обект на интензивни спекулации сред търговците в Хонконг, който понастоящем изключва от търговските си връзки с континенталната част на страната компании с вторични листвания и претеглени права на глас. Това подчертава спешната необходимост от търсене на нови инвеститори преди евентуалното изключване от американските борси.

„Ходът на Alibaba може да показва, че интернет компаниите се подготвят за план Б, в случай че им се наложи да се оттеглят от САЩ", казва Редмънд Уонг, пазарен стратег в Saxo Capital Markets.

Въпреки че някои участници на пазара се надяват, че борсата ще облекчи правилата, първичното листване се очертава като алтернативен път. 

Листването на борсата в Хонконг с двойно първично листване често е по-скъпо и изисква по-строги правила за отчитане, отколкото вторичното листване. За разлика от компаниите с първично листване в Хонконг, фирмите с вторично са освободени от някои правила и не трябва да оповестяват редица неща, като финансови гаранции, предоставени на свързани лица, и залози на акции, осъществени от контролиращия акционер.

Други китайски компании са избрали да се листват директно в Хонконг със статут на двойно първично листване. Такъв беше случаят с производителите на електрически превозни средства XPeng Inc. и Li Auto Inc., които започнаха да се търгуват в азиатския финансов център през изминалата година.

„Моментът може да е подходящ, тъй като съвпада с отшумяването на регулаторните рестрикции в областта на технологиите", казва Марвин Чен, стратег в Bloomberg Intelligence. „В по-широк план Alibaba проправя път на американските депозитарни разписки да се отдалечат от американските борси, да въведат местен капитал и да бъдат по-малко зависими от глобалните чуждестранни инвеститори“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още