IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската SoftBank придобива 78% от третия щатски телефонен оператор

Офертата за Sprint Nextel на стойност 21,6 млрд. долара е надделяла над конкурентното предложение от Dish Network

17:46 | 26.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Японската SoftBank придобива 78% от третия щатски телефонен оператор

Японската корпорация SoftBank ще се превърне в един от най-големите мобилни оператори в света, след като акционерите на Sprint Nextel одобриха коригираната ѝ оферта за придобиване на дял от 78% в американската компания, съобщи BBC.

SoftBank ще плати 21,6 млрд. долара, за да придобие третия по пазарна капитализация американски телефонен оператор. Сделката представлява най-голямото придобиване на японска компания в чужбина.

„Сделката със SoftBank би трябвало да увеличи дългосрочната оценка на Sprint и конкурентното ѝ положение чрез създаването на компания с по-голяма финансова гъвкавост“, се посочва в изявление на Дан Хесе, главен изпълнителен директор на придобиваната компания.

В коригираната си оферта японската компания повиши предложението си за плащането в брой за акционерите в Sprint Nextel. Първоначалното предложение бе на стойност 20,1 млрд. долара и за 70% от акциите

Според условията на сделката акционерите в Sprint Nextel ще получат възможността да получат или по 7,65 долара в брой, или една обикновена акция на New Sprint за всяка обикновена акция в американската компания, която притежават. Общата сума, подготвена за акционерите, е в размер на 16,6 млрд. долара.

Американският сателитен и телевизионен оператор Dish Network бе представил конкурентна оферта на стойност 25,5 млрд. долара, но тя би увеличила дълговото бреме на придобиваната компания и бе разглеждана като по-рискована.

След приемането на подобрената оферта на SoftBank от Sprint Nextel бяха предоставили срок на Dish до 18 юни да подобрят своето предложение. През миналата седмица обаче от Dish обявиха, че няма да представят нова оферта, обосновавайки се с прекалено краткия срок, който им е бил даден и който прави безсмислено по-нататъшното им участие в наддаването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още