IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как телеком пазарът на Мианмар "скара" 11 големи световни концерна

9% от населението ползват мобилни телефони - по-малко от клиентите на тези услуги в Северна Корея и Куба

14:46 | 27.06.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бирмански монах разглежда употребявани мобилни телефони на уличен пазар&nbsp; в Янгон, Мианмар.<em> Снимка: Getty Images</em></p>

Бирмански монах разглежда употребявани мобилни телефони на уличен пазар  в Янгон, Мианмар. Снимка: Getty Images

Конкурсът за два далекосъобщителни лиценза в Мианмар привлече участници от цял свят, търсещи опора на един от последните останали неразработени пазари, на който само един на 10 души има мобилен телефон, пише в свой анализ Bloomberg.

Oчаква се имената на победителите да станат ясни до дни, което ще сложи край на шестмесечната надпревара, която привлече 91 заявления за интерес към операции в страната с население от 64 милиона души. Норвежкият Telenor ASA, както и Singapore Telecommunications Ltd. (ST), милиардерът Джордж Сорос и France Telecom SA са сред общо 11-те групи, допуснати до финалния етап.

"Това е огромна възможност за растеж, но също така ще изисква справедлива част на инвестиции, а и възвращаемостта ще е в дългосричен аспект", каза Сачин Гупта, анализатор от базираната в Сингапур Nomura Holdings Inc. "Аз не мисля, че това ще бъде лесно упражнение за когото и да е, но онези, които имат вече опит в инвестиции на зелено или силно местно партньорство, ще имат предимство".

Лицензиите са сред най-големите награди за чуждестранните компании, откакто президентът на Мианмар Теин Сеин се реши да позволи по-голяма политическа и икономическа свобода, след като пое властта през 2011 година. САЩ и Европейският съюз започнаха да облекчават санкциите, което привлече компании като Coca-Cola и Ford Motor Co. в бившата управлявана от военни страна, въпреки че правозащитни организации предупреждават за злоупотреби срещу етнически и религиозни малцинства.

Правителството планира да обяви имената на победителите дори след като парламентаристи призоваха да се отложи обявяването им, поясни Сет Аун, заместник-министър на националното планиране и икономическо развитие, който наблюдава този процес. 

Аун добави, че той предпочита местни компании, но при процеса по избора на доставчик на услугата е спазил международните практики и е гарантирал равни права за всички.

"Условията трябва да са еднакви за всички", каза той. "Ние, техническият екип, не сме пристрастни в избора на победителите".

Мианмар планира да увеличи телеком покритието  до над 80 процента от страната до 2016 г. В момента пенетрацията на мобилни телефони е едва 9 на сто, в сравнение със 70 процента в Камбоджа, 87 процента в Лаос и повече от 100% в Тайланд, става ясно от прессъобщение на министерството през януари.

Последна актуализация: 02:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 8
satron
преди 10 години
А, бе, пич, какъв ти е проблемът с Мтел? Да нямаш акции в БТК? Няма статия за телекомуникации, където да не пейснеш това ла***но!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още